Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pavel Rupar Urški Klakočar Zupančič: »Opravičite se!«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 05. 2023 / 15:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2023 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pavel Rupar Urški Klakočar Zupančič: »Opravičite se!«
»V evropskem merilu je to nezaslišan napad na civilno prebivalstvo, združeno pod ljudsko iniciativo, ki se bori za svoje pokojnine in za izhod iz revščine,« je uvodoma zapisal Pavel Rupar. FOTO: Tatjana Splichal

Pavel Rupar Urški Klakočar Zupančič: »Opravičite se!«

Pobudnik vseslovenskih protestnih shodov upokojencev Pavel Rupar (Inštitut 1. oktober) je javno objavil pismo predsednici Državnega zbora mag. Urški Klakočar Zupančič z zahtevo po opravičilu vsem upokojencem, ki jih je po njegovem ponižala skupaj s predsednico dr. Natašo Pirc Musar in premierjem dr. Robertom Golobom.

»V evropskem merilu je to nezaslišan napad na civilno prebivalstvo, združeno pod ljudsko iniciativo, ki se bori za svoje pokojnine in za izhod iz revščine,« je uvodoma zapisal Pavel Rupar, ki obžaluje odpoved načrtovanega sestanka predsednice DZ s predstavniki ljudske iniciative Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober.

Želijo si poštene, modre in pravične državnike

Za sogovornike si, tako Rupar, želijo poštene, modre in pravične državnice in državnice, ki znajo presojati stanje in dejanja, ki se zavzemajo za vse ljudi enako in med njimi (in skupinami) ne delajo razlik. »Upali smo, da sodite mednje, a očitno ste podlegli nevarnemu populizmu. Zdi se, da na eni najvišjih državnih funkcij ne delujete kot enaka med enakimi, toda z izjemno močjo služiti ljudem,« je Rupar nagovoril Klakočar Zupančičevo.

Dvomi o dobrih namenih

Ponovil je, da protestno umika vloženi Zakon o odpravi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj »dvomim o vaših dobrih namenih in si ne želim, da bi upokojenci brez pomena hodili na Upravne enote, učinka pa ne bi bilo,« hkrati pa od predsednice DZ zahteva pojasnila v zvezi s pisno odpovedjo sestanka s predstavniki upokojencev.

Diskriminatorna in ponižujoča politika do upokojencev

»V tem pismu ste me obsodili, da sem na protestnem shodu zoper diskriminatorno in ponižujočo politiko do upokojenk in upokojencev, ki jo tako očitno zagovarjate, podal izjave, ki so, po vašem, posegle v človekovo dostojanstvo in niso le zavržne, temveč vsebujejo znake kaznivega dejanja,« je besede Urške Klakočar Zupančič navedel Pavel Rupar.


Le povzel ugotovitve

Kot je pojasnil, je le povzel ugotovitve Slovenskega zdravniškega društva in vladne Komisije za medicinsko etiko ter citiral javno znane zgodovinske poti evtanazije od začetka druge svetovne vojne naprej, ko so predlagatelje za takšna dejanja celo odlikovali.

Sprejema take, ki pozivajo k smrti in hujskajo k nasilju

»Vaš diskriminatoren odnos do različnih skupin prebivalstva in ljudskih iniciativ presega v Ustavi zapisane in zagotovljene človekove pravice, saj posameznike, ki s sovražnim govorom pozivajo k smrti in hujskajo k nasilju, sprejemate odprtih rok, jih ne obsojate in ne opozarjate na strašanske posledice, druge pa obsodite brez razloga, znanja in razgledanosti in jim zapirate vrata,« je neposreden Rupar.

Kratena pravica do svobodnega izražanja

Hkrati je pojasnil, da o potezah predsednice DZ in premierja obvešča Evropskega varuha človekovih pravic in Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, saj meni, da jim je z zlonamernimi obsodbami o sovražnem govoru kratena pravica do svobodnega izražanja in da jim je kršena tudi pravica do enakopravne obravnave pred najvišjimi političnimi predstavniki v državi.

Javno opravičilo

Po Ruparjevem mnenju medijski stampedo, ki so ga sprožili najvišji funkcionarji politične oblasti v državi, nima primerjave v sodobni evropski praksi. Hkrati je od Urške Klakočar Zupančič (pa tudi Nataše Pirc Musar in Roberta Goloba) zahteval javno opravičilo za njen (njihov), po njegovem, »eklatanten primer napada najvišjih funkcionarjev na civilno združenje, iniciativo Glas upokojencev in njenega predsednika Pavla Ruparja«.

Nalaganje
Nazaj na vrh