Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pedro Opeka se decembra vrača v Slovenijo!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 10. 2023 / 15:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2023 / 07:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pedro Opeka se decembra vrača v Slovenijo!
Pedro Opeka bo Slovenijo obiskal prve dni decembra, program obiska pa še ni določen. FOTO: Gianluigi Guercia/AFP

Pedro Opeka se decembra vrača v Slovenijo!

Ob današnjem praznovanju misijonske nedelje v Sloveniji odmeva zlasti napoved, da bo v začetku decembra po dolgem času domovino vnovič obiskal Pedro Opeka.

Osrednje slovensko praznovanje misijonske nedelje je letos v Dornberku v koprski škofiji in se je ob 15. uri začelo z molitveno uro, ob 16. uri bo slovesno somaševanje vodil koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, po maši pa bo še program s pričevanji navzočih misijonarjev. Letošnje praznovanje je posvečeno zlasti tamkajšnjemu rojaku, velikemu slovenskemu misijonarju Ernestu Saksidi, ki je umrl pred 10 leti, potem ko je v Braziliji ustanovil veliko Don Boskovo mesto otrok. Na praznovanje so bili še posebej povabljeni člani Misijonske molitvene zveze.

Goreča srca, noge na poti

Papež Frančišek je poslanico za letošnji svetovni misijonski dan naslovil »Goreča srca, noge na poti«. V njej spodbuja vernike, naj se – razsvetljeni od srečanja z Vstalim in razvneti od njegovega Duha – odpravijo z gorečimi srci, odprtimi očmi in nogami na poti, »da bomo srca drugih razplamteli z Božjo besedo, oči drugih odprli za Jezusovo evharistijo in vse povabili, naj skupaj hodimo po poti miru in zveličanja, ki jo je Bog v Kristusu podaril človeštvu.« Naše oznanilo naj bo veselo pripovedovanje o Gospodu, njegovem življenju, trpljenju, smrti, vstajenju in čudovitih delih, ki jih je njegova ljubezen izvršila v našem življenju.


Misijonski video

Papeške misijonske družbe v sodelovanju po vsem svetu so v pripravi na letošnjo misijonsko nedeljo sestavile tudi misijonski video k letošnjemu geslu »Goreča srca, noge na poti«, v katerem tudi letos sodeluje nekaj slovenskih misijonarjev. »Od oddaljenih vasi do natrpanih mest zagotavljamo zdravstvo in izobraževanje, pozitivne spremembe, ki sežejo daleč onkraj meja naše vere. Letos vas vabimo, da gremo skupaj na pot, da odkrijemo moč misijonov – edinost v različnosti, moč v sočutju,« je med drugim izrečeno v videoposnetku.

Zahvala MSS

Misijonsko središče Slovenije (MSS) se v imenu slovenskih misijonarjev tudi zahvaljuje za podporo, ki so je vsa leta deležni misijonarji in misijonsko delo Katoliške cerkve po svetu. »Misijonarke in misijonarji se zahvaljujejo najprej za molitev v zaledju, ki jim zagotavlja duhovno moč, pa tudi za materialne darove, brez katerih ne bi mogli poskrbeti za vse, kar potrebujejo sami in njihove skupnosti. Oboje je pomembno, da lahko rodovitno opravljajo svoje poslanstvo. Zato hvala vsem podpornikom, ki kakor koli podpirate slovenske misijonarje. Bog vam poplačaj,« so hvaležni iz MSS.

Pedro Opeka spet doma

Še s prav posebnim navdušenjem pa so v Misijonskem središču Slovenije oznanili povsem svežo informacijo izpred nekaj dni, da se po daljšem času – od njegovega zadnjega obiska v Sloveniji je namreč minilo že osem let – v domovino znova vrača dolgoletni misijonar na Madagaskarju, karizmatični in po vsem svetu priljubljeni Pedro Opeka, večkratni nominiranec za Nobelovo nagrado za mir. Na obisku v Sloveniji se bo mudil prve dni letošnjega decembra, program javnih dogodkov pa še ni dorečen, saj ga še oblikujejo.

Nalaganje
Nazaj na vrh