Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet stvari, ki jih moramo vedeti o nadangelih

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 29. 09. 2016 / 07:40
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2022 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet stvari, ki jih moramo vedeti o nadangelih

Pet stvari, ki jih moramo vedeti o nadangelih

Kdo so ta skrivnostna bitja, ki jih je ustvaril Bog?

Danes godujejo nadangeli Mihael, Gabriel in Rafael, na katoliškem spletnem portalu Aleteia pa znova objavljajo zanimiv seznam dejstev, ki naj bi jih verniki poznali o današnjih »godovnjakih«. Pa poglejmo, ali izvemo kaj novega!

Sveti Mihael, Gabriel in Rafael so edini nadangeli, ki so v svetopisemskem kanonu poimensko izpostavljeni. Prvotno je bil na današnji dan, ki ga je Cerkev uvedla v spomin na rimsko baziliko, posvečeno leta 530, omenjen le Mihael. Nekoč v zgodovini je bil praznik nadangelov za katoličane obvezni god. Ne glede na izvor tega praznika pa se vprašajmo, zakaj en cel dan v bogoslužnem koledarju posvečamo nadangelom? Kdo sploh so? Kako danes vplivajo na moje življenje? Ali še vedno obstajajo?

Za lažje razumevanje teh skrivnostnih bitij, ki jih je ustvaril Bog, navajamo pet dejstev, ki jim morate vedeti o nadangelih:

1) Nadangeli so druga najnižja vrsta angelov

Tradicionalno so angeli razdeljeni v t.i. »devet korov«. Ta hierarhija temelji na devetih imenih angelskih vrst, ki jih najdemo v svetih spisih. Sv. Gregor Veliki je te kore navedel v enem svojih nagovorov:
»Na podlagi Svetega pisma poznamo devet angelskih redov: angele, nadangele, vrline, oblasti, vodnike, gospostva, prestole, kerube in serafe …«

2) Nadangelom je zaupano, da ljudem prinašajo pomembna sporočila

Najbolj znana nam je najnižja vrsta angelov, saj oni komunicirajo s človekom. Sveti Mihael naj bi bil angel, ki je sv. Janezu prenesel Božji navdih v knjigi Razodetja in slovi kot zaščitnik Cerkve, saj jo varuje pred zlim. Sveti Mihael je najbolj znan po tem, da je iz nebes izgnal uporniškega angela Luciferja.

Sveti Gabriel je prvič omenjen v knjigi preroka Daniela in Danielu pomaga pri njegovem zemeljskem poslanstvu. Kasneje se Gabriel prikaže Zahariji in Blaženi Devici Mariji, kateri prinese najpomembnejše sporočilo v zgodovini, da se bo Bog preko nje učlovečil in naselil med nami.

Sveti Rafael je omenjen v Tobitovi knjigi, kjer ozdravi Tobita in Saro odreši pred demonom. Rafael izpolni obe dejanji pod krinko človeškega bitja, Tobita vodi po pravi poti in mu naroča, kaj naj stori.

3) Nadangeli nimajo kril, teles ali mečev

Za razliko od nas so angeli povsem čiste duše in nimajo nobene snovne lastnine. Priložnostno lahko izgledajo kot ljudje, vendar je to le krinka. Dr. Peter Kreeft jih odlično opisuje v svoji knjigi Angeli in demoni (Angels and demons):
»Ker angeli nimajo teles, ne zavzemajo prostora kot ljudje in se po svetu gibljejo, ne da bi kogar koli ovirali. Premikanje angelov je še najbolj podobno premikanju elektronov ali pa kvantnim skokom. Angeli se hipno premikajo z enega mesta na drugega, ne da bi ob tem potovali skozi prostor in čas.«

Po drugi strani pa, čeprav nimajo snovnih teles, lahko vplivajo na snovni svet. So čiste duše (kot Bog) in premorejo toliko razuma in razumske moči, da lahko premikajo snovne stvari ali pa prevzamejo podobo telesa. Kako natančno se to zgodi, ostaja skrivnost. Sveti Tomaž Akvinski o tem obširneje piše v svojem delu Summa Theologiae.

Krila in meči so zgolj umetniška upodobitev njihovih vlog in dejanj v našem svetu, kot prinašalcev sporočil in zaščitnikov.

4) Nadangeli nas lahko obvarujejo zla

Če je sveti Mihael lahko iz nebes izgnal satana in njegove podložnike, se nadangeli zagotovo lahko bojujejo proti demonom, ki pestijo naš svet in nas zaščitijo pred njihovim vplivom. Ena izmed najveličastnejših molitev je molitev k sv. Mihaelu, ki so jo dolga leta molili ob zaključku svete maše:

Sveti nadangel Mihael,
brani nas v boju,
bodi nam v pomoč zoper zlobnost
in zalezovanje hudobnega duha.
Ukroti naj ga vsemogočni Bog,
ponižno zato prosimo.
In ti vodnik nebeške vojske,
satana in druge hudobne duhove,
ki hodijo po svetu v pogubo duš,
z Božjo pomočjo v pekel pahni.
Amen.

5) Nadangeli danes še vedno obstajajo

Obstoj angelov na srečo ni odvisen od tega, ali vanje verjamemo ali ne. Bog je ustvaril njihove nesmrtne duše na začetku časa in nikoli ne bodo prenehali obstajati v večnosti.

Morda jih res ne vidimo, ne slišimo ali ne občutimo njihove navzočnosti, toda angeli so resnični kot je resničen ekran, v katerega pravkar gledamo. Včasih nam dajo vedeti, da so ob nas, večinoma pa so preveč zaposleni, da nas obvarujejo zla, mi pa se tega sploh ne zavedamo. Le pomislite, kaj bi se zgodilo, če ne bi bili ob nas!

Otrokom je vse jasno. Dobro razumejo, da angeli obstajajo in povsem zaupajo, da so ves čas ob nas. Brez zadržkov molijo Sveti angel. Morda tudi mi v srcu potrebujemo malce otroške preprostosti, da bomo lahko obnovili svojo vero v ta nebeška bitja.

»Resnično, povem vam: Če se ne spreobrnete in ne postanete kakor otroci, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo!« (Mt 18,3).

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Nalaganje
Nazaj na vrh