Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petra Markič – od terapevtke s konji do terapevtke z glino

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 21. 07. 2021 / 10:32
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2021 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Petra Markič – od terapevtke s konji do terapevtke z glino
»Pri delu z glino se umirim in pridem v stik s seboj in z Bogom.« FOTO: Vid Ponikvar.

Petra Markič – od terapevtke s konji do terapevtke z glino

Petra Markič je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja, žena, mamica treh otrok in ustvarjalka Zgodb iz gline.

Ob večletnem delu z otroki, mladostniki in družinami je opravila specializacijo iz imago terapije za imago facilitatorko – svetovalko in dve različni specializaciji za izvajanje psihoterapije s konji. Več let je izvajala terapije za mladostnike s pomočjo konj, danes pa svoja znanja in usposobljenosti za pomoč ljudem uporablja pri delu z glino.

Vez med konjem in človekom sega že v davno zgodovino. Konj je pomagal kmetom na polju, uporabljali so ga za prevoze, v vojski in še za marsikaj. »Danes nam je v pomoč tudi kot medij, kot pomočnik pri terapevtskem delu in pri delu za osebnostno rast,« pojasnjuje Petra Markič, ki je devet let delovala v MKZ Rakitna, kjer je kot terapevtka izvajala aktivnosti in terapije s konji.

Petra Markič je predavateljica za fundacijo Nazaj na konja in ima narejeno specializacijo za psihoterapijo EAGALA, ki je največja ameriška organizacija za delo s konji za osebnost rast. FOTO: Vid Ponikvar.

»Pri delu z otroki in odraslimi je konj zelo velik motivator, saj delo s konjem omogoča veliko širše možnosti kot neka institucionalna obravnava, ki običajno poteka znotraj štirih sten. Terapija s konjem je manj ogrožajoča, predvsem otroci začnejo tako veliko laže govoriti o sebi. Konj je vedno topel, njegova dlaka je mehka, k njemu se lahko stisnemo, lahko ga jahamo, ležimo na njem, ga krtačimo, poskrbimo zanj in za njegovo okolico … Raziskave so pokazale, kako božanje kožuha živali vpliva na naše notranje stanje in umiritev,« pove Petra.

Terapija s konji je priporočljiva za številne vedenjske in čustvene težave. 

»Za otroke, ki so hiperaktivni ali se teže skoncentrirajo, za otroke, ki so bolj plašni, depresivni, anksiozni, za mladostnike, ki kažejo samomorilna ali samopoškodovalna nagnjenja, za otroke, ki imajo motnje avtističnega spektra, ki se težko vključujejo v družbo, imajo težave z nadzorovanjem jeze ali z obvladovanjem čustev,« pojasnjuje Petra Marič. 

»Delo z glino je poleg molitve moj način češčenja Boga.« FOTO: Vid Ponikvar.

Zgodbe iz gline

Poleg konj je njena velika ljubezen tudi glina. »Z glino sem se prvič srečala, ko sem bila stara 13 let in sem šla na tečaj oblikovanja gline skupaj s svojim očetom. Kot ena od štirih hčerk sem namreč pogrešala čas, da bi bila z njim sama, kar je bil moj prvi motiv, da sem šla na ta tečaj,« se spominja v smehu. 

Iz njene ljubezni do gline so se rodile Zgodbe iz gline, ki se odvijajo v dveh delih. Prvi je izdelava in prodaja unikatne keramike, drugi pa so povezovalne delavnice z glino. 

»Glina v sebi ne nosi samo tega, da se lahko naučiš obdelovanja keramike, ampak se spotoma temu priključi še veliko drugih znanj in izkušenj. V prvi vrsti je to delo z rokami, saj je glina naraven material, in ko jo gnetemo, nas zelo pomirja. Pred kratkim je prišel v mojo delavnico par, po celem dnevu službe sta bila zelo utrujena, odšla pa sta napolnjena, spočita in povezana. Možgani med ustvarjanjem z glino niso imeli časa razmišljati še kaj drugega, kakor se osredotočati na delo z glino,« razloži naša sogovornica. 

Jezus nam je dal talente, eden je bolj nadarjen za nekaj, nekdo za nekaj drugega. Jaz verjamem, da nam to ni dano naključno, ampak da je dano od zgoraj. Vsak izmed nas ima svoj medij in svoj način, prek katerega lahko slavi in oznanja Boga. Zame je to zagotovo delo z glino. 

Bog dela po ljudeh

Pripoved o tem, kako so Zgodbe iz gline nastale, je zanimivo pričevanje. Petra si je namreč vedno na tihem želela, da bi Zgodbe iz gline postale še kaj več. In Gospod ji je postopoma odpiral vrata. Na začetku ni imela prostora, kjer bi lahko delala z glino, po spletu naključij pa ga je dobila v zelo lepo obnovljeni kleti. V istem času ji je sodelavka posodila peč za žganje gline, mize in vretena, Petrin oče pa je imel doma 60 kg gline, ki je ni uporabljal in ji jo je podaril. 

»Bog dela po ljudeh,« je danes prepričana Petra. »V enem mesecu se mi je odprlo vse, dobila sem stvari, ki so sicer velik finančni vložek. Jaz res verjamem, da nas On sliši in usliši ter si želi, da ga prosimo, ker nam ima marsikaj dati. V veri verjamem, da je toliko pripravljenega za nas, da še vemo ne, kakšne lepe stvari nas čakajo. Tako sem z danes na jutri dobila čisto vse pripravljeno, da sem lahko začela ustvarjati z glino. Zgodbe iz gline so res podprte in odprte z Božje strani.«

Petrini keramični križi v obliki drevesa so opremljeni s citati iz Svetega pisma. FOTO: Vid Ponikvar.

Nekaj posebnega so Petrini keramični križi v obliki drevesa in opremljeni s citati iz Svetega pisma. »Dolgo sem iskala križ, ki bi me nagovoril, saj sem si želela bolj vstajenjskega križa, ki ne bi toliko ponazarjal trpljenja, ampak bi bolj izpostavil to, da je smrt premagana, da je Sveti Duh v nas in nam daje rast. Sveto pismo je polno citatov, ki nam dajejo moč in nas hranijo, zato se mi zdi škoda, da ga ljudje premalo prebirajo. Ko berem Sveto pismo, kakšne besede prav zažarijo in si rečem: "Tale je pa za na križ." Ustvarjanje teh križev je tudi moj način pričevanja in širjenja Božje besede,« še pove Petra Markič.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Naša družina (30/2021). 

Kupi v trgovini

Prošnje vernikov - Čas med letom
Liturgične knjige
29,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh