Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Planina Zajamniki

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 31. 01. 2013 / 07:59
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Planina Zajamniki


Po gozdnatih prostranstvih Pokljuke so raztresene številne planine. Za najbolj slikovito veljajo Zajamniki, kjer so pastirski stanovi razporejeni v obliki ulice. Ta planina je tudi pozimi privlačen izletniški cilj. Do nje se lahko brez strahu pred plazovi odpravimo s planinskimi čevlji, smučmi ali krpljami.

Planina Zajamniki leži na južnem robu Pokljuke, visoko nad gornjo Bohinjsko dolino. Mimo nje pelje gozdna cesta, ki povezuje planino Goreljek z Rudnim poljem in Uskovnico, zato so ti kraji tudi glavna izhodišča za izlet do nje.

Od Šport hotela oziroma smučišča Jelka krenemo po cesti proti Spodnjemu Goreljeku. Po dobrem kilometru hoje zagledamo na desni skupino kažipotov, ki nas vabijo na planine Jelje, Konjska dolina in skoraj sedem kilometrov oddaljene Zajamnike. Gozdna cesta se hitro skrije med zasnežena drevesa. Pred stoletji so Pokljuko pokrivali pretežno bukovi gozdovi, ki pa so zaradi nezmernega oglarjenja skoraj povsem izginili. Danes je med drevjem kar 97 odstotkov smrek.

Široka gaz zavije pri planini Jelje proti jugu, obide Javorov vrh in Konjsko dolino ter se znova obrne proti jugu. Med drevjem zagledamo strma pobočja, ki se spuščajo proti vasi Podjelje, potem pa že prispemo do ovinka, za katerim leži majhna planina Peči. Čez nekaj minut se levo pod nami pokaže prva lesena hišica. Urno se spustimo do napol razpadajoče koče za njo, saj je od tam najlepši razgled na planino Zajamniki, Triglav in sosednje vršace. To nam potrjujejo tudi stopinje in v krogu shojen sneg, kjer so nastajali fotografski posnetki.



PO BARAGOVEM ZGLEDU
Hoja po gozdni cesti je precej enolična, povsem drugačna pa je zgodba, če imamo na nogah krplje. Z njimi se lahko proti Zajamnikom odpravimo kar počez – seveda le v lepem vremenu, z zemljevidom, morda tudi kompasom, predvsem pa smislom za orientacijo.

Krpljanje je zadnja leta postalo modna muha, podobno kot nordijska hoja. Športne trgovine ponujajo množico sodobnih plastičnih krpelj, ki večinoma stanejo čez sto evrov. Če jih bomo uporabljali enkrat ali dvakrat na leto, je namesto nakupa bolj smiselna izposoja. V trgovinah Iglu šport stane tridnevni najem približno sedem evrov.

Minulo soboto je šla ura že proti poldnevu, ko sva si na robu smučišča Jelka na planinske čevlje pritrdila krplje in se pognala v gozd. Hoja po suhem snegu je bila presenetljivo lahkotna. Če odštejeva začetno prilagajanje jermenov in nekaj nerodnosti s prosto peto pri plezanju čez podrta debla, nisva imela s krpljami omembe vrednih težav.

Mahnila sva jo severno od gozdne ceste, čez predel, ki je na zemljevidu označen z imenom Na mlakah. Ko sva opazovala nedotaknjeno belino pred nama in preudarjala, kam naj usmeriva korake, sva začutila prvinsko svobodo. Tako so torej hodili Baraga po Ameriki in naši predniki po hribovskih predelih Slovenije. Obdajale so naju zasnežene smreke, po tleh so švigali živalski sledovi (na eni od jas sva opazila velik šop dlake in od krvi pordelo kost), tišino so prekinjali le najini glasovi in škripanje snega. Zato sva bila kar razočarana, ko sva rahlo zgrešila načrtovano smer in se prehitro pridružila uhojeni poti proti Zajamnikom.

Tudi med vračanjem sva ob prvi priložnosti zavila v divjino. Spodnji konec planine Konjska dolina so že pogoltnile sence, zgornji del pa se je še kopal v soncu. Med vzponom čez pašnik se je za nama risala samotna gaz. Ko sem pogledal nazaj, mi je bilo skoraj žal, da sva oskrunila nedotaknjeno belino.

Dobro uro pozneje sva prispela na Goreljek. Nebo na vzhodu je barvala rožnato-vijolična svetloba, nad počitniškimi hišicami in gozdovi je lebdela luna ter srebrila zasnežene vrhove Karavank. Midva pa sva s krpljami v rokah (po cesti pač ne gre drugače) krenila proti smučišču, kjer sta že zdavnaj utihnila vrišč in smeh.



OSNOVNI PODATKI

Planina Zajamniki (1257 m)

Izhodišče: Goreljek (Pokljuka).

Dostop: Gorenjsko avtocesto zapustimo pri Lescah in nadaljujemo vožnjo do Bleda. Tam zavijemo na prvem semaforiziranem križišču v desno proti Gorjam. Za Zgornjimi Gorjami se cesta vzpne do nekdanjega smučišča Zatrnik in skozi gozdove do Mrzlega studenca na Pokljuki. Dobra dva kilometra pozneje zavijemo v levo proti Šport hotelu. Avto pustimo ob bližnjem smučišču Jelka.

Kratek opis poti: Od smučišča nadaljujemo po cesti proti Spodnjemu Goreljeku, kjer je odcep proti sedem kilometrov oddaljeni planini Zajamniki. Ves čas hodimo po gozdni cesti, ki pelje mimo planin Jelje, Konjska dolina in Peči. Na njej ni omembe vrednih klancev, vendar je lahko izlet v globokem snegu vseeno naporen.

Dolžina poti: v eno smer 2 uri.

Zemljevid: Bled, 1 : 30.000.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh