Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plenarno zasedanje Slovenskega pastoralnega sveta

Objava: 24. 02. 2005 / 08:15
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Plenarno zasedanje Slovenskega pastoralnega sveta

Na današnjem zasedanju so najprej spregovorili o poteku priprav na škofijske pastoralne dneve (ŠPD), ki bodo letos v okviru uresničevanja smernic plenarnega zbora potekali v vseh treh škofijah, vsebinsko pa bodo podčrtali vlogo laikov v Cerkvi.

Danes, v sredo, 23. februarja 2005, je v prostorih nadškofijskega ordinariata, na Ciril-Metodovem trgu 4, v Ljubljani, potekalo redno plenarno zasedanje Slovenskega pastoralnega sveta (SPS). Ta je najvišje posvetovalno telo škofov v Cerkvi na Slovenskem in se sestaja vsaj dvakrat na leto. Njegova naloga je, da pod oblastjo predsednika škofovske konference raziskuje in pretresa, kar zadeva pastoralne dejavnosti v Cerkvi na Slovenskem in glede njih predlaga praktične sklepe. Sestavljajo ga verniki - kleriki, člani ustanov posvečenega življenja in laiki. Vsaka škofija ima sicer še svoj Škofijski pastoralni svet (ŠPS), ki mu predseduje krajevni škof. ŠPS ima posvetovalen namen, zato ga sklicuje in mu predseduje krajevni škof (prim. Zakonik cerkvenega prava (ZCP), kan. 511-514). SPS pa je sestavljen iz predstavnikov vseh treh slovenskih škofij. Člani SPS so navedeni v 7. in 8. členu statuta SPS, ki ga je 24. januarja 2005 potrdila SŠK.

Predsednik SPS je po njegovem statutu vedno predsednik SŠK. Trenutno je to mariborski škof dr. Franc Kramberger. Tajniki SPS se izmenjujejo vsaki dve leti, njihovo vlogo pa opravljajo voditelji Škofijskih pastoralnih svetov.

Na današnjem zasedanju so najprej spregovorili o poteku priprav na škofijske pastoralne dneve (ŠPD), ki bodo letos v okviru uresničevanja smernic plenarnega zbora potekali v vseh treh škofijah, vsebinsko pa bodo podčrtali vlogo laikov v Cerkvi. Povsod bo poudarek tudi na evharistiji, saj smo v letu evharistije. Škofijski pastoralni dan bo v koprski škofiji potekal v soboto, 14. maja 2005 v Vipavi, v ljubljanski nadškofiji v soboto, 4. junija 2005 v Stični ter v mariborski škofiji v petek, 3. in v soboto, 4. junija 2005 v Mariboru.

Dr. Peter Kvaternik, voditelj Škofijskega pastoralnega sveta v ljubljanski nadškofiji, je navzočim predstavil predlog okvirnega pastoralnega načrta Cerkve na Slovenskem do leta 2012. Smernice za prvih pet let po zaključku plenarnega zbora (od leta 2002) se uresničujejo v skladu z načrtom. Na tem zasedanju so sprejeli sklep, da bodo podani predlog za nadaljnja leta (od 2007 do 2012) podrobneje obravnavali v vseh treh Škofijskih pastoralnih svetih in njegovih komisijah ter odborih.

Zasedanja se je udeležil tudi vojaški vikar dr. Jože Plut s sodelavko, ki je predstavil odnos med teritorialno in kategorialno pastoralo v Cerkvi na Slovenskem. Ustaljena in prevladujoča pastorala redno poteka po župnijah in se nanaša na vernike določenega teritorija, medtem ko kategorialna pastorala ni vezana na teritorij, ampak na določeno skupino oseb (npr. študente, bolnike, zapornike, policiste, vojake, …). Znotraj vojaškega vikariata trenutno deluje pet zaposlenih duhovnikov in štirje laiški teologi oz. teologinja kot pastoralni asistenti.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh