Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po dokaj mirni noči je na Gorenjskem težave povzročilo jutranje neurje

Za vas piše:
P. G.
Objava: 05. 11. 2023 / 12:32
Oznake: poplave
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2023 / 13:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po dokaj mirni noči je na Gorenjskem težave povzročilo jutranje neurje
Posamezne reke se še vedno razlivajo. FOTO: FB Neurje.si

Po dokaj mirni noči je na Gorenjskem težave povzročilo jutranje neurje

Noč na nedeljo je ob prehodu vremenske fronte minila dokaj mirno, med 5. in 6. uro zjutraj pa je nad Gorenjsko pustošilo neurje. Na območju Postojne je veter podrl več dreves, poplavljalo je tudi morje.

Slovenijo je namreč ponoči zajela še ena, a manj intenzivna vremenska fronta z močnejšimi nalivi in sunki vetra. Posamezne reke v zgornjem Posočju, na Gorenjskem, Koroškem in v porečjih Savinje se še vedno razlivajo, kaže zadnje Arsovo hidrološko poročilo. Drava je ponoči upadla, a se še razliva dolvodno od jezu Markovci. Danes čez dan pričakujejo še razlivanje Vipave, Savinje in Save v srednjem in spodnjem toku, Kolpe in Krke.

Del Kranja brez elektrike

Gasilci zaradi poplav ob vodotokih in poplav meteorne vode med drugim posredujejo na Bledu, v Kranju, Radovljici, Žirovnici in Kamniku. Zalitih je več hiš. Zaradi napake na transformatorski postaji bo del Kranja (Primskovega in Kokrškega loga) predvidoma še nekaj časa brez električne energije. Kot so sporočili z Mestne občine Kranj, Elektro Gorenjska napako odpravlja, začasno pa bodo namestili agregat. Redno dobavo elektrike bodo predvidoma zagotovili do sredine dneva.

Po poročanju Radia Slovenija je sinoči kritično mejo dosegla in presegla voda v presihajočem jezeru Ledina. Poplavila je več objektov ter cesto Rateče-Planica. Civilna zaščita je zato odredila izkop kanala, po katerem je voda začela počasi odtekati.

Novi plazovi in poplavljanje morja

V Cerknem plaz ogroža stanovanjsko hišo, o sproženih plazovih pa poročajo tudi iz Bohinja, Radovljice, Rečice ob Savinji, Luč in Spodnjega Razborja v občini Slovenj Gradec. V Piranu je bila nekaj pred pol drugo uro zjutraj, v Izoli pa pol ure pozneje zaradi povišanega plimovanja morja sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorila na nevarnost. Morje je namreč začelo poplavljati nižje dele obale. Sireno so v Piranu znova sprožili ob 6. uri zjutraj.

Poplavljanje morja na Obali. FOTO: FB Neurje.si

Vremenske ujme pustošijo tudi drugod po Evropi

Val slabega vremena, ki ga je prineslo neurje Ciaran, je sicer v zadnjih dneh prizadel velik del zahodne Evrope, pa tudi severno in osrednjo Italijo. Iz Toskane danes znova poročajo o obilnem deževju in nevihtah. Novo neurje je prizadelo zlasti pokrajini Prato in Pistoia, poplavilo je celotne kraje. Več kot 16.000 gospodinjstev je brez elektrike, 1200 ljudi so z območja v bližini Firenc preventivno evakuirali. Nove padavine pričakujejo tudi danes.

Nalaganje
Nazaj na vrh