Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po potresu v Italiji Cerkev prizadetim namenja milijon evrov takojšnje pomoči

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 01. 06. 2012 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Po potresu v Italiji Cerkev prizadetim namenja milijon evrov takojšnje pomoči

V nedeljo, 10. junija, bodo po italijanskih cerkvah v imenu Karitas zbirali sredstva za pomoč prizadetim sodržavljanom.

Cerkev v Italiji je prizadetim v potresu v pokrajini Emilia Romagna namenila milijon evrov takojšnje denarne pomoči. Sredstva bodo zaenkrat vzeli iz t.i. 'kulturnega davka' ('Otto per Mille'), kot je včeraj sporočila Italijanska škofovska konferenca. Prejemnici pomoči bosta pretežno škofijski Karitas v Modeni in Carpiju, ki pomoč prizadetim usklajujeta. Poleg tega naj bi v nedeljo, 10. junija, po italijanskih cerkvah v imenu Karitas zbirali sredstva za pomoč prizadetim sodržavljanom.

V katastrofalnem potresu je bilo poškodovanih na stotine cerkva, nekatere izmed njih so utrpele precejšnjo škodo. Številni zvoniki so se porušili, na potresnem območju je uničeno vsako tretje svetišče.

Le v pokrajini Modena so doslej prijavili petinštirideset porušenih cerkva. V pokrajini Mantova so zabeležili škodo na več kot stotih svetiščih. Kot so poročali italijanski mediji, bo Italijanska škofovska konferenca lahko prevzela le del velikanskih stroškov za obnovo. Sredstva, ki so na razpolago, ne bodo zadoščala za ponovno izgradnjo tolikšnega števila cerkvenih stavb.

Posebej hudo škodo je utrpela ena najstarejših frančiškanskih cerkva na svetu, cerkev svetega Frančiška Asiškega v Mirandoli. V svetišču iz 13. stoletja je grobnica rodbine renesančnega filozofa Giovannija Pica della Mirandole (1463-1494). Druga cerkev v mestnem središču, ki je bila močno poškodovana že v prvem potresu, je skorajda v celoti porušena. »Po potresu 20. maja se je porušila streha cerkve. Mislili smo, da jo bomo sčasoma lahko obnovili, po ponovnem potresu v torek pa vse leži v ruševinah. Celo zvon, eden izmed največjih na tem območju, je uničen«, je pojasnil župnik Alex Sessayya.

Poškodovana je tudi krajevna cerkev v Brescellu, ki je mednarodni sloves doživela kot prizorišče snemanja filmske nadaljevanke 'Don Camilo in Pepone'.

V mestu Finale Emilia, ki leži v bližini epicentra, se je porušil zgornji del tamkajšnje župnijske cerkve. Podobno sliko nudijo številna svetišča v pokrajinah Modena, Ferrara in Bologna. V skupnosti Mirabello je povsem porušena streha krajevne cerkve, v kraju San Felice sul Panaro se je zrušil precejšen del cerkvenega zidovja. V okraju Sant'Agostino se je podrl zgodovinski zvonik.

Potres je povzročil škodo celo v Padovi, ki je od epicentra oddaljena okoli sto kilometrov. Tam so se še poglobile že obstoječe razpoke v baziliki sv. Antona, enem najbolj znanih in najbolj obiskanih romarskih svetišč v Italiji.

Okoli 60% vseh spomenikov in kulturno zgodovinsko pomembnih zgradb v Italiji je protipotresno zaščitenih, kot je razvidno iz izsledkov raziskave italijanskega kulturnega ministrstva. Na področjih z visokim tveganjem je več kot 150.000 zgodovinskih stavb.

Na fotografiji: poškodovana cerkev sv. Frančiška Asiškega v Mirandoli

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh