Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po svetu protesti zaradi novega vala protikoronskih ukrepov

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 01. 08. 2021 / 10:37
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2021 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po svetu protesti zaradi novega vala protikoronskih ukrepov
Dnevno število novih okužb po svetu v zadnjem času znova občutno narašča FOTO: Tatjana Splichal

Po svetu protesti zaradi novega vala protikoronskih ukrepov

V številnih evropskih mestih, pa tudi v Izraelu, so včeraj množično protestirali nasprotniki cepljenja proti koronavirusni bolezni in strožjih zajezitvenih ukrepov.

Zaščitne protikoronske ukrepe zaradi vnovičnega naraščanja okužb z novim koronavirusom, predvsem zaradi različice delta, znova uvajajo v vedno več državah, poroča STA. V Nemčiji so oblasti proteste prepovedale.

Podobno kot minuli konec tedna se je največ protestnikov tokrat znova zbralo na ulicah številnih francoskih mest. Na več protestih so izbruhnili izgredi, ponekod je policija proti protestnikom uporabila vodne topove. Pridržali so 19 oseb, trije policisti so bili ranjeni. Najhuje je bilo v Parizu, kjer je za varnost skrbelo okoli 3.000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil.

Protestniki v Franciji se ne strinjajo z obveznim cepljenjem zdravstvenega osebja proti koronavirusni bolezni in širjenjem uporabe covidnega potrdila za obisk notranjosti lokalov ali vožnjo na medkrajevnih vlakih. Zakon, ki bo to uvedel, je bil kljub protestom sprejet v začetku tedna, veljati pa naj bi začel 9. avgusta. Namen vlade je, da bi s tem zakonom predvsem pospešila cepljenje proti koronavirusni bolezni.

Francoska vlada želi pospešiti cepljenje proti koronavirusni bolezni.

Trenutno je v celoti cepljena dobra polovica Francozov, vsaj en odmerek jih je prejelo 62 odstotkov, vendar se število novih okužb kljub temu ne zmanjšuje. Posebej visoko je na meji s Španijo in na severu Korzike, čeprav tam veljajo strožji omejevalni ukrepi.

V Italiji, kjer strožji protikoronski ukrepi v veljavo stopajo 6. avgusta, se je več tisoč protestnikov včeraj popoldne med drugim zbralo v Rimu, Milanu, Firencah, Padovi, Bologni, Genovi in Neaplju.

V Rimu je bil to že četrti tovrsten protestni shod v tednu dni. V Milanu se je okoli 10.000 ljudi zbralo na shodu, ki ga oblasti niso odobrile, prav tako ni bil odobren shod v Firencah, kjer pa se je zbralo precej manj ljudi. Mnogi niso nosili mask, zaradi česar so jih doletele ovadbe in globe v višini 400 evrov.

V Rimu so zabeležili štiri protestne shode v tednu dni.

Včeraj so med drugim protestirali tudi v Švici: v Locarnu se je zbralo okoli 5.000 nasprotnikov zajezitvenih ukrepov. Med shodom je bil ranjen policist, dva protestnika pa so pridržali.

V Nemčiji pa je pristojno upravno sodišče prepovedalo več protestov, napovedanih za ta konec tedna, ki naj bi se jih udeležilo več deset tisoč ljudi. Sodišče je prepoved utemeljilo z vnovičnim naraščanjem okužb z novim koronavirusom in tveganjem, ki bi ga za širjenje epidemije predstavljali množični protesti. Berlinska policija kljub temu pričakuje, da se bo v mestu danes zbralo nekaj protestnikov.

Tudi v Izraelu v Tel Avivu se je zaradi nasprotovanja novim strožjim protikoronskim omejitvam in cepljenju proti koronavirusni bolezni včeraj zbralo več sto protestnikov, ki so epidemijo označili kot prevaro. V Izraelu je bilo doslej v celoti cepljenih okoli 60 odstotkov ljudi, približno milijon Izraelcev pa cepljenje zavrača. Dnevno število novih okužb v zadnjem času znova občutno narašča.

Nalaganje
Nazaj na vrh