Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podkast »Od turista do romarja«: skrite lepote Rima skozi romarske oči

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 06. 2024 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2024 / 18:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podkast »Od turista do romarja«: skrite lepote Rima skozi romarske oči
Papež Frančišek odpira sveta vrata ob odprtju svetega leta usmiljenja decembra 2015. FOTO: Vatican Media

Podkast »Od turista do romarja«: skrite lepote Rima skozi romarske oči

V pripravi na jubilejno leto 2025 so pri vatikanskih medijih pripravili serijo 16 podkastov z naslovom »Od turista do romarja«, v kateri umetnostna zgodovinarka Liz Lev odkriva skrite lepote Rima skozi prizmo romanja.

Podkasti »Od turista do romarja« so namenjeni pripravi na sveto leto, saj spremljajo romarje na njihovem potovanju po rimskih bazilikah in svetih krajih ter pri ogledu umetniških del. Liz Lev je v pogovoru za spletni portal Vatican News predstavila svoje oddaje, s katerimi želi obiskovalcem Rima pomagati, da bi po mestu potovali z očmi romarjev in doživeli prihajajoče jubilejno leto kot resnični romarji upanja.

Panteon. FOTO: Vatican Media

Z očmi romarja

Kot je pojasnila, je v Rim prvič prišla kot turistka in umetnostna zgodovinarka. Način, kako so jo učili preučevati umetnost in jo razumeti, je »resnično onemogočal pogled na duhovno plat mesta in njegovih zakladov«. Toda življenje v Rimu in vključenost v ta svet sta jo privedla do tega, da poskuša umetniška dela videti v luči, v kateri so nastala, pa tudi, za koga so bila ustvarjena. Takšen pogled ji je odprl »povsem novo lepoto teh del«.

Michelangelova Pieta. FOTO: Vatican Media

Videti onkraj površine

Cilj njenih podkastov je, tako Liz, pomagati romarju, da bi videl onkraj površine. Z veseljem spodbuja sposobnost obiskovalca, »da se odpre umetniškemu delu in se v njem izgubi v vseh njegovih osupljivih vidikih«. Njeni podkasti - nova epizoda je na vrsti vsak torek - poslušalca popeljejo na romanje »v notranjost papeških bazilik ter pred vodnjake in freske, na trge, gor in dol po stopnicah ter sem in tja po rimskih ulicah«.

Veliko obiskovalcev Rima se ne zaveda, koliko od vseh osupljivih znamenitosti večnega mesta je bilo ustvarjenih posebej za romarje.

Eden izmed razlogov, zakaj jo je ta projekt tako navdušil, pojasnjuje Liz, je ta, da se veliko obiskovalcev Rima ne zaveda, koliko od vseh teh osupljivih znamenitosti je bilo ustvarjenih posebej za romarje: »Od postavitve obeliskov na mestnih trgih do Michelangelove Pietà, ki je bila narejena prav za jubilej!« Bistvo romanja je namreč prenova, nekakšno vnovično rojstvo: »Ideja o obisku Rima z namenom, da se človek prenovi, da se na nek način znova rodi, se odraža v umetnosti, in če nanjo pogledamo z očmi romarja, lahko tudi to umetnost vidimo z novimi očmi.« Ta izkušnja, pojasnjuje Liz, naj bi nam pomagala do »notranje duhovne preobrazbe«.

Caravaggio: Polaganje Kristusa v grob. FOTO: Vatican Media

Upanje in lepota

Tema tokratnega jubilejnega leta je »Romarji upanja«, kar je v času številnih oboroženih sporov in nesoglasij po svetu zelo pereče vprašanje. Ali nas lepota in umetnost lahko rešita? »Vsekakor …«, meni Levova: »In kako odlična zamisel: romarji upanja«!« Spomnila je, kako je bil Rim, ko je nastajala polovica znamenitosti s seznama romarskih ciljev, priča grozljivim dogodkom.

Jubilejna leta so bila sredi vojn, med kugo, med poplavami, katastrofe so se vrstile druga za drugo …

»Jubilejna leta so bila sredi vojn, med kugo, med poplavami, katastrofe so se vrstile druga za drugo … In katastrofe bodo vedno navzoče,« je pojasnila umetnostna zgodovinarka in poudarila, kako nam na ta obdobja vendarle ni ostal spomin na slabe stvari, ki so se takrat zgodile, »temveč na čudovita dela, ki smo jih znali ustvariti tudi v najtemnejših trenutkih«.

In to je odličen opomin, da nam »lepota pomaga videti dlje«. Čeprav je pomembno, da se ukvarjamo s strašnimi stvarmi, ki se trenutno dogajajo v svetu, pa se ne smemo pretirano izgubiti v njih, saj bomo v tem primeru izgubili upanje: »Ko pogledamo dlje in vidimo veličino ter imamo vpogled v širšo zgodbo, nam to vsaj delno prinaša novo upanje.«

Sikstinska kapela. FOTO: Vatican Media

Pustite se preoblikovati

Liz se kot Rimljanka veseli množice romarjev, ki bodo prihajali v mesto, čeprav za domačine to pomeni veliko dela. Za ene in druge ima spodbudne besede: »Rekla bi, da je to trenutek preobrazbe: pustite se preoblikovati! Velike milosti, ki se bodo pretakale skozi mesto, lepota umetnosti, toliko ljudi drug ob drugem … vse to so izkušnje, ki jih je treba deliti: poskrbite, da boste od tega jubilejnega leta odnesli kar največ!«

Nalaganje
Nazaj na vrh