Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Podnebne spremembe so postale vprašanje preživetja’

Objava: 10. 12. 2009 / 09:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Podnebne spremembe so postale vprašanje preživetja’

Izjava predsednika Škofovske konference držav članic Evropske zveze Adrianusa van Luyna za udeležence konference Združenih narodov o podnebnih spremembah

Predsednik Škofovske konference držav članic Evropske zveze, škof Adrianus van Luyn je pozval predsednike držav in vlad držav članic Evropske zveze, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki te dni poteka v danski prestolnici Kopenhagen, dosegli sporazum o prizadevni, obsežni in pravični zaščiti podnebja.

Izjava je namenjena predvsem predstavnikom Evropske zveze, ki danes in jutri zasedajo v Bruslju, škof van Luyn pa je nanje naslovil posebno prošnjo. Ker je Evropska zveza v preteklosti že večkrat izkazala, da je sposobna voditi svetovne pobude v boju proti podnebnim spremembam, piše predsednik Evropske škofovske konference, naj tudi v Kopenhagnu prevzamejo vodilno vlogo pri reševanju podnebnih vprašanj. Po besedah škofa van Luyna mora v Kopenhagnu pri odločanju prevladati skupno dobro, ne pa ozki narodni interesi. Čas namreč že priganja, namesto polovičnega ukrepanja je zdaj potrebno odločno delovanje.

Kot je zapisal škof van Luyn, postajajo podnebne spremembe vse bolj vprašanje preživetja prihodnjih rodov. Še posebej države v razvoju so nemočno izpostavljene nenehnim poplavam, sušnim obdobjem, pomanjkanju vode in žetve, ter ekstremnim vremenskim pojavom. Odgovornost za dosedanje segrevanje ozračja vsekakor v previ vrsti nosijo industrijske države. Zato učinkovita denarna pomoč državam v razvoju, da bi se lahko prilagodile podnebnim spremembam, ne pomeni miloščine, pač pa pravično ponudbo. Pri tem bodo potrebni tudi prenosi tehnoloških sredstev.

Škof van Luyn je še pozval vse, ki na svojih plečih nosijo breme sprejemanja odločitev, naj upoštevajo prošnjo papeža Benedikta XVI., da bi ‘Zemljo prihodnjim rodovom predali v takem stanju, da bi jo lahko vredno naseljevali in še naprej obdelovali tudi naši zanamci’. Škof pa vzpodbuja tudi vse vernike in ljudi dobre volje, naj prevzamejo ekološko ozaveščeni življenjski slog, ki ga zaznamujejo nematerialne dobrine in duh prostovoljne zmernosti. Danes bolj kot kdajkoli prej potrebujemo celosten pogled na življenje, zaključuje škof van Luyn, ki temelji na bogastvu medčloveških odnosov ter na sprejemanju kulturnih in duhovnih vrednot.

Na fotografiji: škof Adrianus van Luyn

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh