Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogajanja za prekinitev ognja v Gazi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 08. 2022 / 17:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2022 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogajanja za prekinitev ognja v Gazi
Palestinski borci izstreljujejo rakete na Izrael. FOTO: Vatican Media

Pogajanja za prekinitev ognja v Gazi

Med Izraelom in palestinskimi borci trenutno potekajo pogajanja za prekinitev ognja na območju Gaze – v krvavem nasilju ob koncu tedna je življenje izgubilo najmanj 31 Palestincev.

Borci Islamskega džihada in Izrael naj bi se dogovorili o premirju, za katerega posreduje Egipt, vendar pogovori uradno še niso zaključeni, poroča britanski BBC. Po navedbah egiptovskih virov je izraelska stran pristala na prekinitev ognja, Kairo pa sedaj čaka na palestinski odgovor.

V zadnjih dveh dneh so rakete, izstreljene iz Gaze, prvič po lanskem maju dosegle tudi Jeruzalem. Izrael trdi, da je napade sprožil zaradi »neposredne grožnje«, ki so jo predstavljali palestinski borci.

Iz Izraela doslej niso poročali o morebitnih žrtvah raketnih napadov.

Zadnje nasilje je najhujši izbruh neposrednih nasilnih soočenj med Izraelom in Gazo po enajstdnevnem spopadu maja 2021, v katerem je umrlo več kot 200 Palestincev in prek deset Izraelcev.

Vendar je bilo nasilje doslej bolj omejeno, saj se je Hamas, islamistična skupina, ki vlada na območju Gaze in se pogosto usklajuje z Islamskim džihadom, vzdržal skupnih napadov na Izrael. Izrael trdi, da so pripadniki Islamskega džihada v zadnjih dneh izstrelil več sto raket, ki so bile večinoma prestrežene, in iz Izraela doslej niso poročali o morebitnih žrtvah napadov. Ni niti poročil o izraelskih zračnih napadih na Hamas, kar bi pomenilo stopnjevanje nasilja.

Tuji diplomatski predstavniki zaradi zaostrovanja razmer odsvetujejo obisk Zahodnega brega.

Poročila o morebitnem dogovoru o prekinitvi ognja se pojavljajo ob zaskrbljenosti zaradi humanitarnih razmer v Gazi, saj zdravstveni delavci opozarjajo, da imajo bolnišnice dovolj goriva za delovanje generatorjev le še za dva dni. Ministrstvo za zdravje v Gazi je za smrt Palestincev in prek 250 ranjenih obtožilo »izraelsko agresijo«. Med ubitimi v izraelskih napadih sta bila po poročilih tudi dva visoka uradnika Islamskega džihada in nekaj drugih predstavnikov skupine.

Tuji diplomatski predstavniki v Izraelu pa po navedbah avstrijskega Kathpressa opozarjajo na nadaljnje zaostrovanje razmer, ki bi se lahko razširilo na zasedena palestinska ozemlja, ter turistom in potnikom močno odsvetujejo obisk Zahodnega brega, zlasti v okolici mest Nablus, Jenin in Tubas. Spopadov med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami ni mogoče izključiti niti v starem mestnem jedru Jeruzalema.

Nalaganje
Nazaj na vrh