Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogovor z vnukom zadnjega avstrijskega cesarja

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 15. 09. 2022 / 20:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2022 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogovor z vnukom zadnjega avstrijskega cesarja
Karl von Habsburg-Lothringen. FOTO: Tatjana Splichal

Pogovor z vnukom zadnjega avstrijskega cesarja

Vnuk zadnjega avstrijskega cesarja in ogrskega kralja Karla ter sedanji vodja družine Karl von Habsburg-Lothringen je obiskal Slovenijo. Pogovor z njim lahko preberete v novi številki Družine (št. 37), v celoti pa je registriranim naročnikom na voljo tudi prek spleta.

Vnuk zadnjega avstrijskega cesarja in ogrskega kralja Karla ter sedanji vodja družine Karl von Habsburg-Lothringen je Slovenijo obiskal na povabilo predstojnika viteškega Reda sv. Jurija, saj mu kot glava družine Habsburg-Lothringen načeluje. Kot je povedal, so v zadnjih letih prek omenjenega reda organizirali veliko dogodkov, s katerimi so želeli vplivati tudi na družbeno dogajanje. »Predvsem smo želeli ohraniti srednjeevropsko idejo, ki je pomemben temelj moderne evropske zavesti.«

Karl von Habsburg-Lothringen je bil rojen leta 1961 na Bavarskem v mestecu Berg nekdanjemu prestolonasledniku Otonu Habsburškemu in njegovi soprogi Regini. V svoji dolgi in bogati karieri je bil poslanec Evropskega parlamenta, pripadnik avstrijskega vojaškega letalstva; od leta 1986 naprej je predsednik avstrijskega Panevropskega gibanja in še bi lahko naštevali. Izjemno zanimiva vsestranska osebnost, ki morda bolje kot marsikateri aktualni politik pozna širši evropski prostor.

Pogovor za Družino. FOTO: Tatjana Splichal

Za Družino se je z njim pogovarjal dr. Gregor Antoličič z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU. Pogovor je tekel predvsem o razmerah v Ukrajini, prihodnosti Evrope in vlogi Habsburžanov. Habsburžani imajo namreč zgodovinske vezi tudi v Ukrajini, oče Karla von Habsburga-Lothringena je že leta 2005 opozoril, da je največji evropski problem Putin, njegov dedek, Karel I., zadnji habsburški vladar, preden je Avstro-Ogrska razpadla, pa je bil leta 2004 razglašen celo za blaženega, saj je pri svojih političnih odločitvah dajal prednost krščanski veri in zaradi vidne vloge pri posredovanju za mir tekom vojne.

V intervjuju z naslovom Evropa je predvsem mirovna ideja boste izvedeli več o današnji povezavi Karla von Habsburga-Lothringena z Ukrajino, o njegovih pogledih na Rusijo, Putina in Gorbačova, pa tudi o tem, katere stvari se mu zdijo ključne za reševanje geopolitične situacije Evropske unije.

Kupi v trgovini

Srce za Evropo
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh