Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pohod za mir bo zadnji dan leta povezal obe Gorici

Za vas piše:
J. P.
Objava: 31. 12. 2023 / 12:41
Oznake: Cerkev, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2023 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pohod za mir bo zadnji dan leta povezal obe Gorici
Pohod za mir se bo začel v Gorici in končal v Novi Gorici. FOTO: Kraji.eu

Pohod za mir bo zadnji dan leta povezal obe Gorici

Mednarodno katoliško gibanje Pax Christi zadnji dan koledarskega leta pripravlja tradicionalni pohod za mir, ki se bo v nedeljo, 31. decembra 2023, ob 15. uri začel v Gorici, vrh pa bo večerna maša ob 21. uri v novogoriški konkatedrali.

V Italiji tovrstni pohodi sicer potekajo vsako leto v drugem mestu. Letos sta po odločitvi Italijanske škofovske konference izbrani Gorica in Nova Gorica, zlasti zaradi bližajoče se Evropske prestolnice kulture 2025, ki jo bosta sosednji mesti gostili z roko v roki. Današnji že 56. pohod za mir pod geslom »Umetna inteligenca in mir« bo tako potekal ob sodelovanju številnih organizacij z obeh strani meje.

Štart pri Rdeči hiši

Pohod se bo začel ob 15. uri pri goriški Rdeči hiši, udeležencem bo na voljo avtobusni prevoz do Oslavja. Tam jih bo uro pozneje pozdravil goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli, medtem ko se bo državni predsednik gibanja Pax Christi msgr. Giovanni Ricchiuti spomnil na julija letos preminulega msgr. Luigija Bettazzija, neumornega zagovornika nenasilja, pravičnosti in miru.

Balkanska pot in mir

Ob 16.30 bodo udeleženci krenili na pot z mimohodom čez reko Sočo, prvi postanek pa bodo imeli ob 17. uri v Salezijanskem vzgojnem zavodu San Luigi na ulici Don Bosco v Gorici. Tam bo tudi razprava »Balkanska pot in mir« s pričevanji migrantov in prostovoljcev ter predavanjem jezuita p. Giovannija La Manne. Drugi postanek bo ob 17.45 na goriškem trgu Travnik.

Umetna inteligenca in mir

Tam bo svoje misli v razpravi »Umetna inteligenca in mir« podal prof. Luca Grion z videmske univerze. Pot bo nato udeležence vodila v mimohodu pri sinagogi in jih pripeljala do tretjega postanka na Trgu Evrope v Novi Gorici. Tam bo na temo »Združena Evropa in mir« predaval sociolog, etnolog in kulturni antropolog prof. Silvester Gaberšček, pričevalec za edinost kristjanov.

Večerna maša z goriškim nadškofom

Ob 19.15 bodo udeleženci vnovič krenili na pot in predvidoma ob 20. uri prispeli do konkatedrale Kristusa Odrešenika v Novi Gorici, kjer bodo najprej prisluhnili pričevanjem iz Palestine, Izraela in Ukrajine, ob 21. uri pa bo mašo vodil goriški nadškof in predsednik Italijanske karitas msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli. Mašo bo v živo predvajala TV 2000.

Molitev do opolnoči

Po maši bo udeležencem prijalo okrepčilo, imeli pa bodo tudi možnost nadaljnje molitve do opolnoči in preloma leta. Na pohodu za mir bodo, kot so še sporočili prireditelji, zbirali prostovoljne prispevke za kapucinsko menzo na Trgu sv. Frančiška v Gorici in za Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote na Mirenskem Gradu. Vabljeni vsi, ki želijo v novo leto vstopiti nekoliko drugače.

Kupi v trgovini

Mir - pater Karel Gržan
Pričevanja
23,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh