Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pojoča nuna« zapustila posvečeno življenje: »Svoje vere nisem izgubila«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 11. 2022 / 09:30
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2022 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Pojoča nuna« zapustila posvečeno življenje: »Svoje vere nisem izgubila«
Cristina Scuccia, še v redovnih oblačilih. FOTO: Instagram/@sistercristinaofficial

»Pojoča nuna« zapustila posvečeno življenje: »Svoje vere nisem izgubila«

Italijanka Cristina Scuccia, ki je leta 2014 kot »pojoča nuna« zmagala na tekmovanju »Glas Italije«, je izstopila iz reda sester uršulink.

Zmagovalka televizijske oddaje za glasbene talente »The Voice Of Italy«, takrat znana kot »Suor Cristina«, je po navedbah avstrijskega Kathpressa v pogovorni oddaji na italijanski televiziji povedala, da se želi v prihodnosti v celoti posvetiti glasbi.

»Ko se ozrem nazaj, gledam na svojo dosedanjo življenjsko pot z globokim občutkom hvaležnosti,« je pojasnila 34-letnica. Toda v zadnjih letih, je dodala, je doživela korenito notranjo preobrazbo. »Verjamem, da moraš imeti pogum, da prisluhneš svojemu srcu,« je v oddaji pojasnila Cristina Scuccia. Zato pevka, rojena na Siciliji, ne namerava opustiti svojega verskega življenja. Hvaležna je za vse, kar je doslej doživela.

S. Cristina je leta 2014 denarno nagrado iz glasbene oddaje porabila za financiranje več dobrodelnih projektov svoje kongregacije.

Leta 2014 je Cristina Scuccia navdušila občinstvo v oddaji »The Voice Of Italy« s svojim nekonvencionalnim nastopom v redovni obleki z naslovi, kot sta »Girls just want to have fun« ali »What a feeling«. Videoposnetki njenih nastopov so bili na spletnem portalu YouTube deležni več milijonov ogledov. S. Cristina je takrat denarno nagrado porabila za financiranje več dobrodelnih projektov svoje kongregacije.

Cristina Scuccia želi nadaljevati svojo glasbeno pot. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Razočaranje, ne pa tudi presenečenje?

Odločitev »Suor Cristine« za mnoge cerkvene opazovalce pomeni precejšnje razočaranje, ne pa tudi popolnega presenečenja, pišejo na spletnem portalu Crux. Velik del njene privlačnosti ni bil le izjemen glas, temveč tudi njen videz, ki je povsem osupel sodnike, ko so na odru zagledali dekle, kako pleše ob glasbi Alicie Keys v tradicionalnem črno-belem habitu sester uršulink Svete družine, ki jim je tedaj pripadala.

Podoba mlade redovnice, ki se ziblje pod odrskimi lučmi in poje pop pesmi, kot je recimo »Girls Just Wanna Have Fun« ameriške pevke Cyndi Lauper, je sodnike ves čas oddaje spravljala ob pamet, Cristina Scuccia pa je hitro postala priljubljena med gledalci oddaje v Italiji in zunaj nje.

Mlada redovnica je sprva vztrajala, da bo svojo priljubljenost uporabila za evangelizacijo in širjenje Kristusovega veselja z vsem svetom.

Njen uspeh je naletel tako na pohvale kot na številne dvome in pomisleke, saj so mnogi v cerkvenih krogih, vključno z nekaterimi vatikanskimi uradniki, slavili njeno zmago, drugi pa so bili precej kritični in so odločitev kongregacije, da ji dovoli nastop v televizijski oddaji, označili za posvetno, nezrelo in potencialno tveganje za njen poklic.

Mlada redovnica se ni pustila zmesti in je vztrajala, da bo svojo priljubljenost uporabila za evangelizacijo in širjenje Kristusovega veselja z vsem svetom. Le nekaj mesecev po zmagi v oddaji »The Voice« in mednarodnem priznanju za svoje vokalne dosežke se je decembra 2014 na splošni avdienci srečala s papežem Frančiškom in mu podarila svoj pravkar izdani album.

Nova, »posvetna« podoba

Po uspehu v oddaji »The Voice« je Cristina Scuccia postala zvezdnica. Ustanovila je svojo spletno stran, na kateri je pogosto objavljala najnovejše informacije o svojih dejavnostih, kot so udeležba na različnih glasbenih festivalih, nastopi v medijih in pogovori ter solistični videoposnetki. V nekem trenutku je bila deležna precejšnjih kritik, ker je objavila svojo priredbo Madonnine pesmi »Like a Virgin«, ob čemer je pojasnila, da se je sama odločila za mehkejšo, bolj molitvi podobno različico pesmi, »brez namena, da bi kogar koli izzivala ali želela pohujšati«.

Kljub začetni gorečnosti za evangelizacijo je Cristina Scuccia v italijanski pogovorni oddaji pred kratkim razkrila, da je po 15 letih v samostanu opustila posvečeno življenje.

Če besedilo beremo »brez vpliva prejšnjih interpretacij«, nam, kot je takrat dejala v pogovoru za italijanski časnik Avvenire, razkrije, da je to »pesem o moči ljubezni, ki prenavlja ljudi in jih rešuje iz preteklosti. In to je način, na katerega sem jo želela interpretirati.« Kljub začetni gorečnosti za evangelizacijo pa je Cristina Scuccia v italijanski pogovorni oddaji Verissimo pred kratkim razkrila, da je po 15 letih v samostanu opustila posvečeno življenje.

Nova podoba Cristine Scuccia. FOTO: YouTube/zajem zaslona

S povsem naličenim obrazom in v elegantni rdeči obleki je voditeljici Silvii Toffanin povedala, da so bila leta v uršulinskem redu »najlepša v mojem življenju, intenzivna izkušnja, zaradi katere sem kot oseba zelo zrasla«. Toffaninijevi je povedala, kako se je sprva odločila, da se pridruži uršulinkam, ko je sodelovala v muzikalu, ki so ga organizirale v čast rojstva svoje ustanoviteljice Rose Roccuzzo.

Globoka kriza po smrti očeta

Cristina Scuccia je povedala, da je februarja 2008, ko je prvič stopila na oder v tem muzikalu, začutila, »kot da se v meni nekaj spreminja«, in da je maja istega leta prvič začutila klic, naj se pridruži redu, ter dejala, da so se ji datumi vtisnili v spomin, »saj je to kot zaljubljenost ali ljubezen na prvi pogled«.

Po formalnem razločevanju v skupnosti je vstopila v noviciat v Braziliji, kjer je dejala, da je videti ženske in moške, redovnice in redovnike, ki pojejo na odru, »nekaj povsem naravnega«. »Ko srečaš Boga, se ti zazdi, da poješ, plešeš, hvališ,« je dejala in pojasnila, kako sta jo sprva slava in pohvale, ki jih je prejela od glasbenih ikon, kot so Madonna in mnogi drugi, navdušile in spodbudile. Sčasoma pa je začela čutiti pritisk, ki je bil povezan z njeno slavo in mednarodno medijsko izpostavljenostjo, zato so jo sestre poskušale pred tem zaščititi. Čeprav je bila ta zaščita sprva olajšanje, je čez nekaj časa postala dušeča, je pojasnila Cristina.

Cristina Scuccia danes živi v Španiji in dela kot natakarica.

Medtem ko je to preživljala, je njen oče zbolel, zato je odšla domov in se pridružila materi ob očetovi bolniški postelji, kjer je začela doživljati svobodo, ki je že dolgo ni občutila, saj je lahko sama sprejemala preproste odločitve: da je recimo jedla ob drugem času, kot je bil določen v samostanu. Zatem je doživela globoko krizo in začela obiskovati terapevta. Po očetovi smrti si je vzela enoletni dopust, med katerim je potovala in preživela čas v tihi molitvi, preden se je odločila, da zapusti samostan. Danes živi v Španiji in dela kot natakarica, vendar pravi, da se želi še naprej ukvarjati z glasbo in da »živi z nasmehom«.

»Nisem izgubila svoje vere«

Na vprašanje, ali je zaljubljena, je nekdanja redovnica odgovorila, da to »trenutno ni prednostna naloga«, toda »če bi prišel pravi, ga ne bi odrinila stran. Verjamem v ljubezen, zaljubljena sem v življenje in vase. Poskrbeti moraš zase in se imeti rad, da lahko ljubiš druge.«

»Sestra Cristina je še vedno v meni, če sem danes to, kar sem, je to tudi njena zasluga,« je pojasnila mlada žena in dodala: »Preživela sem čudovito, čeprav težko in zapleteno pot. Toda danes sem nasmejana. Nisem izgubila svoje vere.«

Kupi v trgovini

Vodnik po duhovni glasbi
Priročniki za glasbo in film
38,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh