Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Poklicani, da odrinemo na globoko«

Objava: 15. 04. 2005 / 10:39
Oznake: Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Poklicani, da odrinemo na globoko«

Poslanica papeža Janeza Pavla II. ob 42. svetovnem molitvenem dnevu za duhovne poklice.

17. april 2005 - IV. velikonočna nedelja

Spoštovani sobratje škofje, dragi bratje in sestre po vsem svetu!

1. »Duc in altum! - Odrini na globoko!« V začetku apostolskega pisma Novo millennio ineunte sem želel spomniti na besede, s katerimi je Jezus povabil prve učence, naj ponovno vržejo mreže in ulov je bil zares obilen. Jezus je rekel Petru: »Odrini na globoko!« (Lk 5,4) »Peter in prvi učenci so zaupali Jezusovi besedi in so na njegovo besedo vrgli svoje mreže« (Novo millennio ineunte, 1).

Temelj tokratnega molitvenega dneva za duhovne poklice je prav ta znani svetopisemski dogodek ob Genezareškem jezeru. Letošnje geslo se glasi: »Odrini na globoko!«
Svetovni molitveni dan za duhovne poklice je torej odlična priložnost, da razmislimo o naši poklicanosti, da posnemamo Jezusa in mu sledimo zlasti na poti duhovništva in posvečenega življenja.

2. »Duc in altum!« Ta Kristusova zapoved je še posebno aktualna v današnjem času, ko se širi posebna mentaliteta, ki spričo življenjskih težav pospešuje apatičnost posameznikov. Prvi pogoj, da bomo zmogli »odriniti na globoko«, je, da gojimo duha molitve, ki se hrani z vsakodnevnim branjem Božje besede. Pristnost krščanskega življenja se meri z globino molitve. To je umetnost, ki jo moramo sami ponižno prepoznati »iz ust Božjega stvarnika«, pri čemer moramo - tako kot prvi učenci - Jezusa prositi: »Gospod, nauči nas moliti« (Lk 11, 1). V molitvi se razvija s Kristusom poseben dialog, ki nas naredi za Njegove najožje zaupnike in prijatelje: »Ostanite v meni in jaz v vas« (Jn 15,4) (Novo millennio ineunte, 32).

Povezanost z Gospodom v molitvi nam pomaga, da Njegovo prisotnost prepoznamo tudi v trenutkih domnevnega neuspeha, ko so vsi naši napori brez učinka. To se je namreč zgodilo apostolom, ko so po prečuti noči, ko so se na vso moč trudili, zaklicali: »Učenik, […] nič nismo ujeli« (Lk 5,5). Posebno v takih trenutkih moramo naša srca odpreti toku Božje milosti in dopustiti, da nas Kristusova beseda z vso močjo prežame: »Duc in altum!« (prim. Novo millennio ineunte, 38).

3. Kdor odpre svoje srce Kristusu, bo razumel tako skrivnost lastnega bivanja in obstajanja kakor tudi skrivnost lastne poklicanosti ter bo pustil dozorevati čudovite sadove milosti. Prva izmed njih je rast v svetosti na duhovni poti, ki se začne z darom svetega krsta in ki vodi do polnega razcveta popolne ljubezni (Novo millennio ineunte, 30). Če kristjan živi evangelij radikalno, bo vedno bolj usposobljen, da bo ljubil tako, kot ljubi Gospod in bo upošteval Njegovo spodbudo: »Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče« (Mt 5,48). Tak vernik si bo prizadeval, da bo znotraj skupnosti Cerkve v enosti ostal povezan z brati in sestrami ter bo s pomočjo nove evangelizacije oznanjal in pričeval o čudoviti resnici odrešilne Božje ljubezni.

4. Dragi mladostniki in mlajši odrasli, posebno za vas želim ponoviti Kristusovo povabilo, da »odrinite na globoko«. Pred vami so življenjsko pomembne odločitve za prihodnost. V srcu hranim mnoge priložnosti, ko sem se v preteklih letih srečeval z mladimi, ki so danes že odrasli in nekateri so morda tudi vaši starši - ali pa so duhovniki, redovniki ali redovnice, vaši vzgojitelji v veri. Spoznal in videl sem veselo mladino - taka tudi mora biti! - obenem pa tudi premišljujočo, saj se mnogi navdušujejo nad željo, da bi svojemu življenju dali globlji smisel. Vedno bolj sem razumeval, da je razmišljanje novih generacij močno prežeto s prizadevanjem za duhovne vrednote, njihovo hrepenenje po svetosti pa je zelo iskreno. Mladi ljudje potrebujejo Kristusa, dobro pa vedo tudi, da tudi On potrebuje nje.

Dragi mladi možje in žene! Zaupajte Gospodu, sledite Njegovim naukom, zrite v Njegovo obličje, vztrajno poslušajte Njegovo besedo. Dovolite, da On vodi in usmerja vsa vaša iskanja in hrepenenja, vse vaše ideale in srčne želje.

5. Zdaj se obračam na vas, dragi starši in krščanski vzgojitelji, kot tudi na vas, dragi duhovniki, Bogu posvečene osebe in kateheti. Gospod vam je zaupal posebno nalogo, da mladino vodite po poti svetosti. Bodite jim zgled velikodušne zvestobe in pokorščine Jezusu Kristusu. Spodbujajte jih, da bodo brez odlašanja »odrinili na globoko« ter bodo spontano odgovorili na Gospodovo povabilo: nekatere kliče v družinsko, spet druge pa v Njemu posvečeno življenje ali v duhovniško službo. Pomagajte jim, da bodo prepoznali svojo lastno pot ter bodo postali pristni Jezusovi prijatelji in Njegovi pravi apostoli. Če boste verni odrasli mladim s pomočjo Božje besede in lastnega zgleda pokazali Kristusovo obličje, jim bo lažje sprejeti tudi zahteven, s skrivnostjo križa zaznamovan evangelij.

Poleg tega pa ne pozabite, da tudi danes obstaja velika potreba po svetih duhovnikih, po dušah, ki so se v polnosti posvetile Bogu. Zato želim ponovno poudariti: »Nujno potrebno je oblikovati široko zastavljeno in na osebnih odnosih osnovano pastoralo za duhovne poklice, ki bo vključevala župnije, šole in družine ter bo prebujala temeljit premislek o temeljnih življenjskih vrednotah. Te vrednote dosežejo vso svojo polnost šele v odgovoru posameznika, ki ga mora vsakdo dati na Gospodov klic, kar pa drži še posebno takrat, ko odgovor Gospodu zahteva popolno predanost in ko oseba želi vse svoje moči zastaviti za Božje kraljestvo« (Novo millennio ineunte, 46).

Za vas, mladi, ponavljam Jezusove besede: »Duc in altum - odrinite na globoko!« Ko ponovno opozarjam na Kristusovo povabilo, hkrati mislim tudi na besede Marije, Božje matere, ki jih je v Kani Galilejski izrekla strežnikom: »Kar koli vam reče, storite!« (Jn 2,5).

Kristus vas, dragi mladi, prosi in vabi, da »odrinete na globoko« in devica Marija vas opogumlja, da Gospodu brez odlašanja sledite.

6. Podprta s priprošnjo Božje matere Marije naj se na iz vseh koncev zemlje dviga naša globoka molitev k nebeškemu Očetu, da On »pošlje delavce na svojo žetev« (Mt 9, 38). Naj Gospod podari vnete in svete duhovnike vsej Njegovi čredi. V tem zavedanju se obračamo na Jezusa Kristusa, velikega duhovnika, in ga prosimo z novim zaupanjem:



Jezus, Božji Sin,
v katerem je polnost božanstva,
Ti kličeš vse krščene, naj »odrinejo na globoko«
in naj gredo po poti svetosti.
Prebudi v srcih mladih hrepenenje,
da bodo v današnjem svetu priče moči Tvoje ljubezni.
Izpolni jih s Tvojim Duhom moči in preudarnosti,
da bodo sposobni odkriti polno resnico o sebi in za svojo poklicanost.

Naš Odrešenik,
od Očeta si bil poslan, da si nam razodel usmiljeno ljubezen,
podari svoji Cerkvi mlade ljudi, ki bodo pripravljeni »odriniti na globoko«
in bodo za svoje brate in sestre znamenje Tvoje prenavljajoče in odrešujoče navzočnosti.

Sveta devica, odrešenikova mati,
zanesljiva vodnica na poti h Gospodu in k bližnjim,
Ti si Njegove besede shranila v svojem srcu.
Stoj ob strani s svojo materinsko priprošnjo družinam in cerkvenim skupnostim,
da bodo mladostnikom in mlajšim odraslim v pomoč,
ko bodo velikodušno odgovarjali na Gospodov klic.

Amen.



V Castelgandolfu, 11. avgusta 2004



Prevedla Barbara Baloh

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh