Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: Spoštljivega voznika je treba vzgajati od vrtca dalje

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 11. 2022 / 19:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2022 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: Spoštljivega voznika je treba vzgajati od vrtca dalje
FOTO: Boštjan Prevc/FB Nadškof Stanislav Zore

Nadškof Zore: Spoštljivega voznika je treba vzgajati od vrtca dalje

Ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč so se na ljubljanskih Žalah ob spomeniku tem žrtvam zbrali predstavniki družbenega in verskega življenja v Sloveniji. Med njimi je bil tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V samostojni Sloveniji je sicer na cestah doslej izgubilo življenje skoraj 7800 oseb.

Nadškof Zore je v nagovoru poudaril, da imamo velike sposobnosti glede oblikovanja in razvoja prevoznih sredstev, ceste so vedno širše in hitrejše, vedno več je varnostnih mehanizmov in pripomočkov. »V vozilo pa se še vedno usede človek, od katerega je odvisno, ali bo v sosednjem vozilu prepoznal človeka, ki bi prav tako rad prišel na cilj, ali zgolj nekoga, ki bi ga rad prehitel, izsilil ali se nanj jezil.«

Videti drugega človeka

»Tega človeka moramo k spoštljivemu vozniku, ki bo videl drugega človeka, vzgajati od vrtca naprej«, je nadaljeval Zore, ki je zaključil z molitvijo k Jezusu, ki je jokal ob grobu svojega prijatelja Lazarja, naj potolaži vse žalujoče, ki so v prometnih nesrečah izgubili svoje drage, in naj vsem pomaga vzbuditi sočutje do vseh žrtev prometnih nesreč. »Tako se bomo oblikovali v spoštljive voznike in bomo zmanjšali število prometnih nesreč.«

Nadškof Zore med nagovorom. FOTO: Boštjan Prevc/FB Nadškof Stanislav Zore

Slovenija naj postane najbolj varna evropska država v prometu

Predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba je dejal, da smrt vsakega posameznika v prometni nesreči tako ali drugače prizadene njegove bližnje in da se tudi povzročitelji prometnih nesreč težko soočajo s to izkušnjo, poroča STA. »Želim, da bi Slovenija postala najbolj varna evropska država v prometu in da bi ta spomenik bil samo še nem opomin.«

Tretjo nedeljo v novembru pod sloganom »Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo« obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Vsak ima odgovornost

»Vsakdo, ki upravlja vozilo mora prevzeti odgovornost. To je trenutek, ki nas opominja, da moramo zaščititi svoja življenja in vseh ostalih udeležencev v prometu,« je ob spominu na žrtve prometnih nesreč povedal namestnik muftija Nevres Mustafić. Škof Evangeličanske cerkve Leon Novak pa je dejal: »Zelena barva med drugim simbolizira življenje, pomlad in svežino, podnaslov logotipa pa se glasi varno življenje, varna mobilnost,« ki je s tem osvetlil pomen logotipa Zavoda Varna pot.

FOTO: FB Zavod Varna pot

Vsako leto 18 tisoč prometnih nesreč

Policija letno obravnava 18 tisoč prometnih nesreč z različnimi posledicami. »Neizbrisna tragedija nas opominja, da je v prometu lahko dovolj že najmanjša napaka, da se življenje nepredvidljivo konča, za preživele, svojce in prijatelje pa za vedno spremeni,« je poudarila v .d. generalne direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Simona Felser.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar je ob tej priložnosti opozoril, da je na naših cestah še vedno preveč neodgovornega ravnanja v prometu, od vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih substanc uporabe telefona do neprilagojene hitrosti.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh