Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski državni odlikovanji za Anžeta Laniška in Alojza Kovšco

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 03. 2024 / 12:32
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2024 / 18:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljski državni odlikovanji za Anžeta Laniška in Alojza Kovšco
Anže Lanišek s kartonasto podobo Dawida Kubackega lani v Planici. FOTO: STA

Poljski državni odlikovanji za Anžeta Laniška in Alojza Kovšco

Plemenita gesta slovenskega smučarskega skakalca Anžeta Laniška, ki se je ob podelitvi priznanj ob koncu minule sezone v Planici na zmagovalni oder povzpel s kartonasto podobo Dawida Kubackega, seveda ni ostala neopažena.

Za razumevanje konteksta: Anže Lanišek je Poljakovo podobo na podelitev prinesel, ker je moral Dawid Kubacki zaradi zdravstvenih težav žene Marte predčasno zapečatiti sezono, po mnenju slovenskega orla pa si je nedvomno zaslužil mesto med prvo trojico. Poljak se mu je za srčno gesto javno zahvalil s solzami v očeh.


Zlati križ za zasluge Republike Poljske

Izjemno športnost Žabe so nagradili tudi slovenski športni novinarji, ki o mu na decembrski podelitvi Športnik leta 2023 podelili priznanje za ferplej. Njegove plemenite geste pa niso spregledali niti na Poljskem. Ob robu letošnje Planice in obiska poljskega predsednika v Sloveniji mu je namreč Andrzej Duda po koncu kvalifikacij v dolini pod Poncami izročil visoko državno odlikovanje, zlati križ za zasluge Republike Poljske.

Odlikovanje tudi za Alojza Kovšco

Iz utemeljitve sledi, da si je Lanišek priznanje zaslužil za »izjemno športno držo, plemenito delovanje in spodbujanje duha poštenega tekmovanja v športu, za spodbujanje zelo dobrih odnosov med Poljaki in Slovenci, pa tudi med obema državama«. Hkrati je poljski predsednik drugo odlikovanje, komturski križ reda za zasluge, podelil prejšnjemu predsedniku Državnega sveta Alojzu Kovšci.

Iz utemeljitve

Kovšca si je odlikovanje prislužil za njegove »izjemne zasluge pri razvijanju poljsko-slovenskih odnosov, izgradnji prijateljskih vezi med narodoma, spodbujanju gospodarske menjave med Poljsko in Slovenijo ter za izjemne zasluge pri podpori prizadevanjem za ohranitev evropske varnosti v luči ruske agresije na Ukrajino«.

Čestitke obema, Anžetu pa želimo še odličen zaključek tekmovalne sezone pod Poncami!

Nalaganje
Nazaj na vrh