Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljski parlament zavrnil zaostritev zakona o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 09. 2013 / 07:49
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljski parlament zavrnil zaostritev zakona o splavu

Poljski parlament zavrnil zaostritev zakona o splavu

Poslanci niso sprejeli ljudske pobude, ki jo je podprla tudi Cerkev.

Poljski parlament ni potrdil zaostritve zakona o splavu. Z 233 proti 183 glasovom so poslanci minuli petek zavrnili zakonski osnutek ljudske pobude, ki je predvideval prepoved opravljanja umetne prekinitve nosečnosti tudi v primeru neustreznega razvoja zarodka. S tem bi bil splav dovoljen le še ob ogroženosti materinega življenja ali v nosečnosti kot rezultat posilstva ali incesta.

Proti zaostritvi zakona so glasovali skoraj vsi poslanci desno liberalne državljanske platforme predsednika poljske vlade Donalda Tuska, pa tudi celotna leva opozicija; spremembo so podprli predstavniki konzervativne opozicije in kmečka stranka, ki sicer podpira trenutno vlado.

Državljanski odbor, ki ga podpirajo tudi poljski katoliški škofje, je v letošnji pomladi za omenjeno ljudsko pobudo zbral okoli 400.000 podpisov. Za uresničitev ljudske pobude je sicer na Poljskem potrebno zbrati podporo 100.000 volilnih upravičencev.

Po statističnih navedbah so leta 2011 na Poljskem uradno opravili 669 splavov. V 620 primerih so raziskave pokazale, da se bo zarodek z veliko verjetnostjo razvijal s precejšnjimi okvarami. Po ocenah bork za pravice žensk pa vsako leto splav nezakonito opravi najmanj 100.000 Poljakinj, številne izmed njih na Češkem ali Slovaškem. Poljska zakonodaja o splavu velja za eno izmed najstrožjih v Evropi.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh