Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Polna cerkev in osebna pričevanja na romanju alkoholikov na Brezje

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 16. 02. 2013 / 18:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Polna cerkev in osebna pričevanja na romanju alkoholikov na Brezje

Danes so se na romanju na Brezjah zbrali alkoholiki in vsi, ki so z njim povezani ali trpijo zaradi drugih odvisnosti. Po maši je pričevanje patra Avguština in predavanje p. Christiana Gostečnika v polni dvorani poželo bučen aplavz in vzpodbudilo udeležence, da so spregovorili o lastnih izkušnjah.

Danes so se na romanju na Brezjah zbrali alkoholiki in vsi, ki so z njim povezani ali trpijo zaradi drugih odvisnosti. Po maši je pričevanje patra Avguština in predavanje p. Christiana Gostečnika v polni dvorani poželo bučen aplavz in vzpodbudilo udeležence, da so spregovorili o lastnih izkušnjah.

»Dokler je med nami en zasvojen, smo vsi zaznamovani«

Danes so na Brezje k Mariji Pomagaj priromali iz vseh koncev Slovenije, da bi molili za alkoholike in druge odvisnike ter njihove družine, ki so neizogibno povezane z njimi. Po križevem potu je sveto mašo daroval nadškof dr. Marjan Turnšek, ki je v nagovoru poudaril, da smo se pri Mariji zbrali zato, ker zaupamo v njeno priprošnjo, »saj nam jo je Jezus postavil za mater v najbolj trpečem trenutku svojega zemeljskega življenja«. Maša je bila tudi zahvala za vse tiste, ki se jih je uspelo osvoboditi iz trpljenja odvisnost, prošnja za vse, ki tega še niso zmogli, in za slovenski narod, ki je močno zaznamovan ali kot je rekel Turnšek: »Dokler je med nami en zasvojen, smo vsi zaznamovani, saj smo vsi skupaj eno Kristusovo telo.«

Jerebic: Ne obsojanje, ampak pogovarjanje

Srečanje se je po maši nadaljevalo v dvorani romarskega središča, na katerem je najprej spregovoril Imre Jerebic s Slovenske karitas o postni akciji 40 dni brez alkohola, ki se je začela ta teden. Z njo želijo spodbuditi preventivno sodelovanje in solidarnost s tistimi, ki trpijo za alkoholizmom. Čeprav akcija sprva ni naletela na dober odziv, pa je danes dobro prepoznavna in sprejeta med ljudmi. Kot je izpostavil, ne gre za obsojanje, ampak za pogovarjanje, saj je tega predvsem v srednji generaciji premalo, kar pa je »slabo sporočilo za mlado generacijo«.

P. Avguštin: Tudi če bi živel samo še eno leto, bi se splačalo!

Nadaljeval je cistercijan p. Avguštin, ki je svoje pričevanje začel z besedami: »Sem p. Avguštin, alkoholik.« Predstavil je svojo pot v alkoholizem, ki se je začela za samostanskimi zidovi, ko je opravljal nalogo ekonoma in se z alkoholom vsakodnevno srečeval, ko je sprejemal bodisi delavce bodisi druge goste. Nevarnosti zasvojenosti ni poznal in ko so ga na to opozorili drugi, se je počutil napadenega, zato je odreagiral zanikanjem, skrivanjem in opravičevanjem, kar pa je stanje le še poslabšalo.

»Alkoholizem se za duhovnika ne spodobi. A je tako, da čisto vse zakonitosti življenja veljajo tudi za duhovnike, kar dokazuje tudi papež, ki je napovedal svoj odstop.« Tudi nepoznavanje problema kot bolezni je botrovalo temu, da se znotraj skupnosti ni neposredno govorilo o Avguštinovem alkoholizmu, prepričal ga je šele sobrat, ki mu je na nevsiljiv način povedal za zdravljenje. Pričevanje je končal z mislijo, da tudi če bi živel samo še eno leto po zdravljenju, bi se mu splačalo in požel bučen aplavz v dvorani.

Gostečnik: Zdravljenje se po prenehanju pitja šele začne

P. Christian Gostečnik se je osredotočil na odnose, ki so najpomembnejši člen zdravljenca ne le med samim zdravljenjem, ampak še veliko bolj po njem: »Zdravljenje se začne šele, ko nekdo že preneha s pitjem.« Marsikdaj se namreč zgodi, da zasvojenec pride z zdravljenja in doma naleti ne le na hladen sprejem, ampak celo na zavračanje, nerazumevanje in celo sovraštvo, »zato so odnosi točno tam, kjer do bili pred začetkom pitja«. Družina se pri zasvojencu sreča z občutki sramu in zanikanjem, čeprav je za zasvojenost odgovoren nihče drug kot zasvojenec sam. A dokler sam ne sprejme bolezni, je v tem vsa družina. Ko pa se zasvojenosti reši je on tisti, ki bo moral priti nazaj do svoje družine in ustvariti nove odnose.

Po osebnih odzivih in kratkih pričevanjih udeležencev v dvorani je bilo mogoče slišati, kako zelo se je s svojim nagovorom dotaknil sorodnikov zasvojencev, ki so se prav zaradi teh besed čutili nagovorjene in marsikoga je tudi ganilo. Srečanje se je zaključilo z nagovorom nadškofa Turnška, klepet in ganjeni pogledi pa so govorili, da je alkoholizem še kako velik slovenski problem, ki mnoge družine postavlja pred težko preizkušnjo, ki pa ni nepremostljiva, še posebej, če družinam pri tem lahko pomaga vera.


Mašo si lahko ogledate v posnetku:
http://vimeo.com/59811577#


Foto in video: Romarski urad Brezje

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh