Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Položaj verske svobode v svetu vedno slabši

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 08. 2021 / 20:10
Oznake: Politika, Religija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2021 / 20:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Položaj verske svobode v svetu vedno slabši
Državna omejevanja verske svobode in družbena diskriminacija so na dnevnem redu v opazno več državah kot pred desetletjem FOTO: Tatjana Splichal

Položaj verske svobode v svetu vedno slabši

Položaj verske svobode v svetu se je v zadnjih desetih letih občutno poslabšal, opozarja poslanec nemške vlade Markus Grübel.

Markus Grübel je v nemški zvezni vladi pristojen za versko svobodo. Kot je pojasnil za nemško uredništvo spletnega portala Vatican News, so državna omejevanja verske svobode in družbena diskriminacija na dnevnem redu v opazno več državah kot pred desetletjem. Vedno manj je predvsem spoštovanja in strpnosti do verskih manjšin.

Grübel je najbolj zaskrbljen zaradi Kitajske in tamkajšnjega položaja muslimanskih Ujgurov, pa tudi zaradi kristjanov, ki ne podpirajo državnega sistema, torej kitajske podzemne Cerkve. V Nigeriji z verskimi sporočili podžigajo »tisočletja star spor« med večinsko krščanskimi poljedelci in muslimanskimi živinorejci. Kristjani so pri tem največkrat poraženci, »kajti njih nenehno preganjajo in požigajo njihove vasi«.

Vprašanje verske svobode je treba obravnavati globalno in razslojeno.

Vprašanje verske svobode je treba obravnavati globalno in razslojeno, meni nemški poslanec. Po njegovih besedah je ogrožena tudi verska svoboda staroselskih ljudstev v tropskem gozdu, ker se vztrajno uničuje njihov življenjski prostor. Prizadevanja za versko svobodo pa naj bi po Grüblovem mnenju ne imela pred očmi le kristjanov, saj v tem primeru ne bi bili verodostojni. To bi morale upoštevati vse vlade tega sveta.

Religija je »verjetno tema, ki po vsem svetu sproža najmočnejša čustva«, zato je toliko bolj pomembno, da na položaj verske svobode opozarjamo čim pogosteje.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh