Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomoč ponudilo 215 pretežno zasebnih (zobo)zdravnikov

Objava: 19. 11. 2021 / 19:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2021 / 19:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomoč ponudilo 215 pretežno zasebnih (zobo)zdravnikov
Zasebni (zobo)zdravniki se po besedah Mateja Beltrama zavedajo resnosti stanja in želijo pomagati po najboljših močeh. FOTO: Rosana Rijavec/STA

Pomoč ponudilo 215 pretežno zasebnih (zobo)zdravnikov

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da se je na poziv za pomoč zdravnikom na najbolj obremenjenih deloviščih do danes zjutraj odzvalo 215 pretežno zasebnih (zobo)zdravnikov. Ponudili so tudi pomoč diplomiranih in srednjih medicinskih sester, administrativnega in pomožnega osebja.

E-obrazec za mobilizacijo kadra na najbolj obremenjena delovišča je nastal v okviru odbora za zasebno dejavnost zdravniške zbornice, po besedah njegovega predsednika Mateja Beltrama se vsi zasebni (zobo)zdravniki zavedajo resnosti stanja in želijo pomagati po najboljših močeh, je navedla STA.

Pripravljenost pomagati

Odbor je ministrstvo za zdravje seznanil s pripravljenostjo zasebnih (zobo)zdravnikov pomagati. V začetku minulega tedna so bili na koordinativni sestanek odbora in državne sekretarke Alenke Forte vabljeni vsi zasebni (zobo)zdravniki in koncesionarji, nato so koordinativni sestanki tekli dnevno z namenom sprotnega razreševanja morebitnih vprašanj, ki nastajajo pri vključevanju dodatnega kadra.

Ministrstvo vključevanje zelo pozdravlja

Odbor za zobozdravstvo pri zbornici je potrdil kompetence zobozdravnikov, da so usposobljeni opravljati cepljenje in teste PCR, in s sklepom seznanil tudi ministrstvo, ki »vključevanje zobozdravnikov v delo na cepilnih točkah in točkah za jemanje brisov zelo pozdravlja«. Zbornica je pripravila tudi strokovni seminar za delo v cepilnih centrih.

Podpisovanje pogodb večinoma zgledno

Ministrstvo je ob pozivu, po navedbah zbornice, izvajalce zdravstvene dejavnosti seznanilo tudi s pravnimi podlagami za vključevanje in vzorci pogodb. Podpis pogodbe za delo v drugem zdravstvenem zavodu je obvezna pravna podlaga za delo. »Kolikor smo seznanjeni od članov, podpisovanje pogodb večinoma poteka zgledno. Smo pa bili obveščeni, da so nekateri direktorji zdravstveni domov zahtevali kadrovsko pomoč od koncesionarjev tudi brez plačila in urejenih pogodb,« so navedli v Zdravniški zbornici Slovenije.

Delo brez ustrezno sklenjene pogodbe ni zakonito

Zato je zbornica z dopisom javne zavode pozvala k aktivnemu pristopu k sklenitvi ustreznih pogodb za vključitev zainteresiranih kadrov in jih tudi opozorila, da delo brez ustrezno sklenjene pogodbe ni dopustno in zakonito. Zavode je pozvala še k ustrezni ureditvi razmerij z izvajalci in njihovimi delavci, ki se že vključujejo v delo njihovih zavodov, in zagotovitvi ustreznega plačila za delo za ves čas njihovega vključevanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh