Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomoč Rdečega križa prispela v Sudan, Nizozemska in Velika Britanija končali evakuacije

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 04. 2023 / 16:50
Oznake: Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2023 / 16:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomoč Rdečega križa prispela v Sudan, Nizozemska in Velika Britanija končali evakuacije
Fotografija iz Sudana je ilustrativna. FOTO: Wikipedia

Pomoč Rdečega križa prispela v Sudan, Nizozemska in Velika Britanija končali evakuacije

Prvo letalo Mednarodnega odbora Rdečega križa s humanitarno pomočjo je danes pristalo v Sudanu, so sporočili s sedeža organizacije v Ženevi. Iz Sudana pa je medtem odletel zadnji evakuacijski let za nizozemske državljane.

»Osem ton humanitarnega tovora vključuje kirurški material za podporo sudanskim bolnišnicam in prostovoljce sudanskega društva Rdečega polmeseca,« so zapisali v Mednarodnem odboru Rdečega križa. Pošiljka je v Sudan prispela prek jordanske prestolnice Aman in mesta Port Sudan ob Rdečem morju, je poročala STA.

Upanje, da bo nadaljnje pošiljanje pomoči še možno

Port Sudan je trenutno edina vstopna točka za dostavo pomoči, je povedal direktor regionalnega odbora organizacije Patrick Youssef in dodal, da je bilo na letalu »dovolj medicinskih pripomočkov za stabilizacijo 1500 bolnikov« in izrazil upanje, da bodo varnostne razmere omogočale pošiljanje nadaljnje pomoči.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v sudanski prestolnici trenutno deluje le 16 odstotkov bolnišnic.

Evakuiranih 160 nizozemskih državljanov

Z nizozemskega obrambnega ministrstva pa so sporočili, da so zaključili evakuacije njihovih državljanov iz Sudana, iz katerega je danes v Jordanijo poletelo zadnje letalo, so sporočili iz Haaga. Iz Sudana so skupno evakuirali najmanj 160 državljanov, od česar so jih 85 odpeljala nizozemska letala, preostale pa so evakuirali z letali drugih evropskih držav, so pojasnili.

Iz Sudana skoraj 1900 britanskih državljanov

Iz Londona pa prihajajo poročil, da so razmere v Sudanu postale preveč nevarne za nadaljevanje evakuacijskih letov. Zadnje letalo Velike Britanije za evakuacijo svojih državljanov je iz Sudana vzletelo v soboto zvečer, s čimer se je število evakuiranih Britancev od torka povečalo na 1888. »Evakuacija, ki smo jo izvedli, je bila najdaljša in največja med vsemi zahodnimi državami,« je po navedbah tujih medijev, ki jih povzema STA povedal britanski minister za promet Mark Harper.

Kljub dogovoru vseskozi spopadi

V Sudanu so pred dvema tednoma po večtedenskem sporu izbruhnili spopadi med vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha al-Burhana in silami za hitro posredovanje (RSF), ki jim poveljuje njegov namestnik Mohamed Hamdan Dagalo. V torek je med sprtima stranema začelo veljati krhko 72-urno premirje, ki so ga v noči na petek podaljšali za tri dni. Kljub dogovoru se spopadi vseskozi nadaljujejo, prekinitev ognja pa se bo predvidoma uradno iztekla danes opolnoči.


Nalaganje
Nazaj na vrh