Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ponovno poročeni ne morejo prejemati obhajila«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 06. 2013 / 07:40
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ponovno poročeni ne morejo prejemati obhajila«

»Ponovno poročeni ne morejo prejemati obhajila«

Po besedah prefekta vatikanske Kongregacije za nauk vere, nadškofa Müllerja, neločljivost vsakega veljavno in zakramentalno sklenjenega katoliškega zakona v celoti velja.

Po besedah prefekta vatikanske Kongregacije za nauk vere, nadškofa Müllerja, neločljivost vsakega veljavno in zakramentalno sklenjenega katoliškega zakona v celoti velja; kritika prakse v pravoslavni Cerkvi.

Prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vere, nadškof Gerhard Ludwig Müller, ne vidi nikakršne možnosti, da bi ločeni katoličani po ponovni poroki lahko pristopali k svetemu obhajilu, poroča nemška katoliška agencija KNA. V avtorskem prispevku za nek nemški časnik nadškof Müller izčrpno pojasnjuje, zakaj katoliška Cerkev tovrstnim željam ne more ugoditi niti v posameznih primerih. Neločljivost vsakega veljavno in zakramentalno sklenjenega katoliškega zakona je namreč v celoti veljavna. Ker gre pri tem za 'Božja merila', Cerkev torej ne more ravnati po svoje.

Nadškof priznava, da ta nauk 'v sekulariziranem okolju pogosto naleti na nerazumevanje'. Cerkev pa se razvoju sekularizirane družbe ne more prilagajati na pragmatičen način. Nedopustno bi bilo, če bi verniki, ki jih ta predpis sicer prizadene, zgolj na podlagi lastne vesti prejemali obhajilo. Kdor dvomi v veljavnost svojega zakona, ki se je končal z razvezo, mora za potrditev svojih dvomov na pomoč poklicati cerkveno sodišče, ki lahko na podlagi ugotovljenega zakon razglasi za ničen.

Müller v svojem prispevku kritično ocenjuje prakso v pravoslavni Cerkvi,ki svojim članom dopušča in blagoslovi tudi drugi ali tretji zakon. Ta praksa 'ni združljiva z Božjo voljo' in predstavlja 'ekumensko težavo, ki je ne gre podcenjevati'. Prefekt vatikanske kongregacije pri tem zavrača sklicevanje na pravo v stiski ali na Božje usmiljenje.

Nadškof zaradi danih okoliščin spodbuja pospešeno duhovno oskrbo prizadetih vernikov. Pot, ki jo ponovno poročenim ločencem kaže Cerkev, ni preprosta. Če si bodo prizadeti prizadevali, 'da bodo razumeli prakso katoliške Cerkve in ne bodo pristopali k obhajilu, bodo tako na svoj način pričevali za neločljivost zakonske zveze'. Poleg prejemanja svetega obhajila obstajajo tudi drugi načini skupnosti z Bogom. Duhovniki pa naj bi ljudem 'v neobičajnih položajih' sočutno stali ob strani.

M. M. Š. / Kathpress
foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh