Zapri
Iskanje

»Ponovno poročeni ne morejo prejemati obhajila«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 06. 2013 / 07:40
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Ponovno poročeni ne morejo prejemati obhajila«

»Ponovno poročeni ne morejo prejemati obhajila«
Po besedah prefekta vatikanske Kongregacije za nauk vere, nadškofa Müllerja, neločljivost vsakega veljavno in zakramentalno sklenjenega katoliškega zakona v celoti velja.

Po besedah prefekta vatikanske Kongregacije za nauk vere, nadškofa Müllerja, neločljivost vsakega veljavno in zakramentalno sklenjenega katoliškega zakona v celoti velja; kritika prakse v pravoslavni Cerkvi.

Prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vere, nadškof Gerhard Ludwig Müller, ne vidi nikakršne možnosti, da bi ločeni katoličani po ponovni poroki lahko pristopali k svetemu obhajilu, poroča nemška katoliška agencija KNA. V avtorskem prispevku za nek nemški časnik nadškof Müller izčrpno pojasnjuje, zakaj katoliška Cerkev tovrstnim željam ne more ugoditi niti v posameznih primerih. Neločljivost vsakega veljavno in zakramentalno sklenjenega katoliškega zakona je namreč v celoti veljavna. Ker gre pri tem za 'Božja merila', Cerkev torej ne more ravnati po svoje.

Nadškof priznava, da ta nauk 'v sekulariziranem okolju pogosto naleti na nerazumevanje'. Cerkev pa se razvoju sekularizirane družbe ne more prilagajati na pragmatičen način. Nedopustno bi bilo, če bi verniki, ki jih ta predpis sicer prizadene, zgolj na podlagi lastne vesti prejemali obhajilo. Kdor dvomi v veljavnost svojega zakona, ki se je končal z razvezo, mora za potrditev svojih dvomov na pomoč poklicati cerkveno sodišče, ki lahko na podlagi ugotovljenega zakon razglasi za ničen.

Müller v svojem prispevku kritično ocenjuje prakso v pravoslavni Cerkvi,ki svojim članom dopušča in blagoslovi tudi drugi ali tretji zakon. Ta praksa 'ni združljiva z Božjo voljo' in predstavlja 'ekumensko težavo, ki je ne gre podcenjevati'. Prefekt vatikanske kongregacije pri tem zavrača sklicevanje na pravo v stiski ali na Božje usmiljenje.

Nadškof zaradi danih okoliščin spodbuja pospešeno duhovno oskrbo prizadetih vernikov. Pot, ki jo ponovno poročenim ločencem kaže Cerkev, ni preprosta. Če si bodo prizadeti prizadevali, 'da bodo razumeli prakso katoliške Cerkve in ne bodo pristopali k obhajilu, bodo tako na svoj način pričevali za neločljivost zakonske zveze'. Poleg prejemanja svetega obhajila obstajajo tudi drugi načini skupnosti z Bogom. Duhovniki pa naj bi ljudem 'v neobičajnih položajih' sočutno stali ob strani.

M. M. Š. / Kathpress
foto: Tatjana Splichal

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh