Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročila se je Nobelova nagrajenka Malala

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 11. 2021 / 10:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2021 / 10:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poročila se je Nobelova nagrajenka Malala
»Z Aserjem sva se zavezala, da si bova stala ob strani vse življenje« FOTO: Twitter/Malala

Poročila se je Nobelova nagrajenka Malala

Nobelova nagrajenka za mir, pakistanska aktivistka Malala Jusafzaj, se je včeraj poročila na slovesnosti v ožjem krogu v angleškem Birminghamu.

24-letna nevesta je na družbenem omrežju Twitter ob tej priložnosti zapisala, da »zaznamuje dragocen dan v svojem življenju«: »Z Aserjem sva se zavezala, da si bova stala ob strani vse življenje. Na našem domu v Birminghamu sva z najinima družinama obhajala skromno slovesnost nikah. Prosim vas, molite za naju. Veseliva se skupne poti, ki je pred nama.«

Prosim vas, molite za naju. Veseliva se skupne poti, ki je pred nama.

Aktivistka za pravice šolanja deklic in njen zaročenec Aser Malik sta v obredu nikah izrekla privolitev, da se bosta poročila, kar je prva stopnja poročnega obreda v islamu. Malala je na družbenem omrežju objavila tudi nekaj fotografij z družinske slovesnosti.

FOTO: Twitter/Malala

Kot spominjajo pri STA, se Malala Jusafzaj že do mladih nog zavzema za pravico deklic in žensk do šolanja. V svetu smo prvič slišali zanjo, ko je kot enajstletno dekle na blogu britanskega BBC opisovala svoje življenje v pakistanski dolini Svat, kjer so bili dejavni talibani.

Pakistanski taliban je Malalo oktobra 2012 na šolskem avtobusu ustrelil v glavo zaradi njenega zavzemanja za pravico deklet do izobraževanja.

Globalni simbol boja za človekove pravice je postala, ko jo je pakistanski taliban 9. oktobra 2012 na šolskem avtobusu ustrelil v glavo zaradi njenega zavzemanja za pravico deklet do izobraževanja. Zdravili so jo v britanskem mestu Birmingham, kamor se je nato preselila vsa njena družina. 

Kot najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir, ki jo je dobila leta 2014, se še vedno dejavno zavzema za pravice deklet in žensk do izobraževanja. Leta 2013 je prejela tudi nagrado Saharova, ki jo Evropski parlament podeljuje za svobodo misli. Lansko leto je diplomirala na oxfordski univerzi.

Kupi v trgovini

Idejni spopad
Filozofija in esejistika
1,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh