Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poročilo z 22. redne seje SŠK

Objava: 16. 05. 2005 / 07:40
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poročilo z 22. redne seje SŠK

V torek, 10. maja 2005, je v samostanu šolskih sester Repnjah nad Vodicami potekala 22. redna seja Slovenske škofovske konference.

V torek, 10. maja 2005, je v samostanu šolskih sester Repnjah nad Vodicami potekala 22. redna seja Slovenske škofovske konference. V dopoldanskem delu seje so se škofje sestali na letnem srečanju s predstavniki Konference redovnih ustanov Slovenije (KORUS), v popoldanskem delu pa so nadaljevali samostojno sejo.

Škofje so se s predstavniki redovnikov pogovarjali na temo Delovanje Cerkve in njenih ustanov na področju vzgoje in izobraževanja. Plenarni zbor je v Sklepnem dokumentu področje vzgoje in izobraževanja opredelil kot eno od prioritet v Cerkvi na Slovenskem. Na škofijskih pastoralnih dnevih, ki bodo potekali v soboto, 14. maja 20005, v koprski ter v soboto, 4. junija 2005, v ljubljanski in mariborski škofiji, bo ovrednoteno dosedanje delo, začrtali pa bodo tudi smernice za prihodnost.

Med redovnicami in redovniki sta bili za področje vzgoje in izobraževanja izvedeni anketi, ki sta pokazali raznovrstno dejavnost, ki pa je nepovezana in med seboj ni koordinirana.

Cerkev se zavzema za svobodno ustanavljanje vseh vrst šol in zato, da bi šole imele čim večje pristojnosti ter možnosti za samoiniciativo. Šola naj poleg znanja potrebno pozornost nameni tudi pridobivanju veščin in vrednot. Znanje kot »navadna surovina« ne zadostuje. Potreba po izobraževanju je res vedno večja, znanje pa postaja dobrina, ki se prodaja. Cerkev želi v svoje vzgojno in izobraževalno delovanje vključiti tudi vzgojo za vrednote in humane odnose do soljudi, vzgojo za solidarnost in medsebojno spoštovanje. Razvijati je potrebno veščine komunikacije in medosebnih odnosov. Med vrednotami je poseben poudarek potrebno nameniti moralnim vrednotam. Šola mora učencem dati čim bolj široko osnovno znanje. Več pozornosti je treba posvetiti poklicnim šolam.

Škof Kramberger se je kot predsednik SŠK zahvalil redovnicam in redovnikom za njihov prispevek na vzgojno-izobraževalnem področju in vsakršno pomoč, ki jo nudijo po župnijah. Z besedami papeža Janeza Pavla II. jih je povabil, naj opravljajo pastoralno dejavnost in poslanstvo v duhu prepoznanih karizem. Apostolski nuncij Castelló je ob koncu dodal, da je na področju šolstva potrebno izkoristiti vse možnosti, ki so dane na razpolago.

Na popoldanskem delu seje je škof Kramberger najprej izrazil veselje in zadovoljstvo ob izvolitvi novega papeža Benedikta XVI., nuncij pa se je zahvalil za izražena voščila ob izvolitvi novega papeža in za podporo v molitvi, ki jo novoizvoljeni papež potrebuje za opravljanje zahtevnega poslanstva.

Škofje so spregovorili o kategorialni pastorali v Sloveniji in podprli projekt za nov pastoralni center v Stuttgartu v Nemčiji. Seznanili so se z delovanjem tiskovnega urada SŠK v zadnjem obdobju, ki je bilo ob smrti papeža in izvolitvi novega papeža močno zaznamovano s sodelovanjem z mediji. Urad je organiziral sprejem za urednike in novinarje, na katerega so se povabljeni odzvali v velikem številu.

Škofje so ustanovili stalni svet SŠK, v katerega so bili imenovani predsednik SŠK škof dr. Franc Kramberger, podpredsednik SŠK nadškof Alojz Uran in generalni tajnik SŠK dr. Andrej Saje.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh