Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Portret J. S. Bacha po več kot 250 letih znova v Leipzigu

Za vas piše:
STA
Objava: 16. 06. 2015 / 06:55
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2024 / 16:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Portret J. S. Bacha po več kot 250 letih znova v Leipzigu
Znameniti portret nemškega skladatelja. FOTO: Wikipedia

Portret J. S. Bacha po več kot 250 letih znova v Leipzigu

Najbolje ohranjena in najbolj verodostojna skladateljeva upodobitev je bila 267 let skrita očem javnosti.

Najbolj znani portret nemškega skladatelja Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750) je po več kot 250 letih znova na ogled v Leipzigu, poroča STA. Portret, ki je bil 267 let skrit očem javnosti, je leta 1748 naslikal slikar Elias Gottlob Haussmann in velja za najbolje ohranjeno ter najbolj verodostojno skladateljevo upodobitev.


Odkritje portreta skladatelja z belo lasuljo, s strogim izrazom na obrazu in z ustnicami, rahlo ukrivljenimi navzgor, je na slovesnosti v cerkvi sv. Nikolaja minuli petek pospremil navdušen aplavz. Slovesnosti v cerkvi so se udeležili številni cerkveni dostojanstveniki, glasbeniki in poznavalci Bachovega dela z vsega sveta. Župan Leipziga je vrnitev slike označil kot »blagoslov za Leipzig«.

Vrednost portreta je ocenjena na 2,5 milijona evrov, toda po mnenju Bachovih ljubiteljev gre za delo neprecenljive vrednosti.

Zasluge za to, da je skladateljev portret po tolikem času znova v Leipzigu, ima britanski dirigent John Eliot Gardiner, ki velja tudi za enega največjih poznavalcev Bachove glasbe. Uspel je namreč prepričati prejšnjega lastnika tega znamenitega dela, ameriškega filantropa Billa Scheideja, ki je Bachov portret kupil leta 1951, da ga v oporoki zapusti mestu Leipzig.

»Scheide je bil tako radodaren, da je spremenil svojo oporoko in Bachov portret zapustil Bachovemu arhivu. Tako se je Bach lahko vrnil v svoje mesto«, je dejal Gardiner.

Scheide je v starosti 100 let umrl lansko leto. Sliko so že aprila prepeljali iz njegovega doma v Princetonu v ameriški zvezni deželi New Jersey v Leipzig, kjer je Bach preživel največji del svojega ustvarjalnega življenja.

Bachov portret je po očetovi smrti podedoval Bachov drugi sin Carl Philipp Emanuel Bach, nato je prešel v last njegove vdove in kasneje hčerke. Preko Berlina in Hamburga se je znašel v Vroclavu, kjer ga je v 19. stoletju kupila judovska družina Jenke. Leta 1936 je Walter Jenke pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo in portret odnesel s seboj v Dorset. Nato je sliko zaupal Gardinerjevemu očetu, ki je bil njegov dober prijatelj. Slika je visela v njegovem domu v Dorsetu. Leta 1951 pa je bil Jenke zaradi finančne stiske sliko prisiljen prodati. Kupil jo je Scheide, nato pa je 60 let visela v njegovi dnevni sobi.

Johann Sebastian Bach se je rodil v Eisenachu v glasbeni družini. Glasbe se je učil pri očetu Johannu Ambrosiusu Bachu, dvornemu glasbeniku v Eisenachu, pri stricu Johannu Christophu Bachu, organistu, in pri starejšem bratu Johannu, ki ga je uvedel v komponiranje. Bil je član orkestra vojvode Johanna Ernsta v Weimarju, nato organist v Arnstadtu in Mühlhausnu, zatem pa še koncertni mojster v Weimarju. Od leta 1723 do konca življenja je bil kantor v leipziški cerkvi sv. Tomaža in glasbeni direktor mesta Leipzig.

Bach je do popolnosti razvil slogovne značilnosti baročne glasbe, predvsem kontrapunkt in instrumentacijo, ter baročne oblike, predvsem koncerte, fuge, kantate in sonate.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh