Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Post je nekaj zelo lepega, če izpolnjuješ Gospodove zapovedi

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 09. 03. 2022 / 19:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2022 / 14:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Post je nekaj zelo lepega, če izpolnjuješ Gospodove zapovedi
»Predvsem pa se varuj vsake slabe besede, vsake zle želje in očisti svoje srce vseh ničevosti tega veka.« FOTO: Tatjana Splichal

Post je nekaj zelo lepega, če izpolnjuješ Gospodove zapovedi

Med krščanskimi pisci, ki spregovorijo tudi o postu, ima prav posebno mesto laik Hermas, ki je živel v Rimu v 2. stoletju.

V grškem jeziku je napisal avtobiografsko delo Pastir. Delo je bilo zelo priljubljeno v zgodnjem krščanstvu in so ga nekateri cerkveni očetje, kot sta Tertulijan in Irenej, uvrščali celo med svetopisemske spise. 

Delo izpostavlja krščanske vrednote: vero v enega Boga, resnicoljubnost, vzdržnosti, zmernost, usmiljenje. Sestavlja ga pet videnj, dvanajst zapovedi in deset prispodob. 

Zanimivo je, da Hermas nikoli ne uporabi imena Jezus, govori le o Gospodu.

Glavna tema je pokora. Izpostavlja problem greha po krstu in kliče Cerkev k obžalovanju grehov in k pokori, dokler je še čas.

Zanimivo je, da Hermas nikoli ne uporabi imena Jezus, govori le o Gospodu, o Njegovem križu in Njegovi smrti. Poudarja pokoro, dobra dela in pripravljenost za trpljenje v Njegovem imenu. 

V naslednjem odlomku njegov vodnik »pastir« Hermasa (in nas) poučuje o tem, kaj je bistvo pravega posta.

Postil sem se, sedel na neki gori in se zahvaljeval Gospodu za vse, kar mi je storil, ko sem zagledal, da sedi zraven mene pastir … 

Rekel je: »Ne znate se postiti Gospodu in ta nekoristni post, ki se ga držite, sploh ni post.«

»Zakaj to govoriš, gospod?« sem vprašal. 

Odvrnil je: »Povem ti, da ni post to, kar vi mislite; jaz te bom poučil, kaj je poln in Gospodu prijeten post …

Bog noče takega ničevega posta, kajti če se tako postiš Bogu, ne storiš ničesar za pravičnost. Takole se posti Bogu: ne delaj ničesar zlega v svojem življenju in služi Gospodu s čistim srcem, izpolnjuj Njegove zapovedi, ravnaj se po Njegovih zakonih in nobena zla želja naj ne stopi v tvoje srce, ampak verjemi Bogu, da Mu boš živel, če boš tako ravnal, se ga bal in se vzdržal vsakega slabega dejanja. 

Če boš tako delal, bo tvoj post velik in prijeten Gospodu …

Ta post je namreč nekaj zelo lepega, če izpolnjuješ Gospodove zapovedi. Potemtakem se pôsti na ta način, kadar se hočeš postiti. 

Predvsem pa se varuj vsake slabe besede, vsake zle želje in očisti svoje srce vseh ničevosti tega veka. Če boš to izpolnjeval, bo tvoj post popoln. 

Naredi pa takole: ko izpolniš vse, kar je pisano, tisti dan, ko se postiš, ne zaužij ničesar razen kruha in vode, nato preračunaj, koliko jedi bi tisti dan porabil zase, in jih toliko daj vdovi, siroti ali revežu. Tako se ponižaj, da bo tisti, ki bo prejel, iz tvojega ponižanja zadovoljil svoje življenjske potrebe in zate molil h Gospodu. Če tako izpolniš post, kakor sem ti naročil, bo tvoja daritev prijetna Bogu, ta post se bo zapisal in služba, ki jo boš tako opravil, bo dobra, vesela in prijetna Gospodu.«


Nalaganje
Nazaj na vrh