Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Postati mati ni pravica«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 08. 2014 / 07:03
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Postati mati ni pravica«

»Postati mati ni pravica«

Italijanski škofje o sporu po zamenjavi zarodkov v procesu umetne oploditve.

Italijanska škofovska konferenca je v preteklih dneh predstavila svoje mnenje o primeru zamenjanih zarodkov, ki je v letošnjem poletju v sosednji Italiji dvignil precej prahu. Postati mati je sicer legitimna želja vsake ženske, vendar do materinstva nima nikakršne »pravice«, je po navedbah italijanskih medijev minuli konec tedna pojasnil glavni tajnik Italijanske škofovske konference, škof Nunzio Galantino: »Težava je v tem, da želimo človeka na vsak način spremeniti v stroj.« Žal so tovrstni mejni primeri, kot je zamenjava zarodkov, očitno še vedno potrebni, da bi ljudem postalo jasno, kako nekatere tehnike oplojevanja z antropološkega vidika niso sprejemljive.



Po zamenjavi umetno oplojenih jajčnih celic je italijanska sodnica Silvia Albano minuli teden zavrnila zahtevo genetskih staršev do skrbniške pravice za dvojčka, ki ju je rodila neka druga ženska. Odločitev sodnice »najbolje zadosti potrebam obravnavanih otrok«, je zapisano v utemeljitvi razsodbe. Po italijanskem pravu je mati tista ženska, ki je otroka rodila. Sodnica pa je tožečemu paru priznala pravico do odškodnine, ker sta se zaradi zamenjave zarodkov znašla v »hudi človeški stiski«.

Neki Italijanki so decembra lani v Rimu pomotoma vstavili umetno oplojene jajčne celice druge ženske. »Napako« so odkrili med genetskim testiranjem v tretjem mesecu nosečnosti, do nje pa naj bi, kot je poročal italijanski časnik La Repubblica, prišlo zaradi podobno zvenečega priimka obeh parov. Po rojstvu dvojčkov, deklice in dečka, 3. avgusta v mestu L'Aquila v osrednji Italiji, sta genetska starša od matere zahtevala, naj otroka izroči njima. Ker sta novopečena starša njuno zahtevo zavrnila, sta genetska starša proti njima vložila tožbo.

V utemeljitvi razsodbe pa je zapisano, da sta novorojenca že v prvih dneh po rojstvu »razvila tesno povezavo« s staršema, ob čemer se sodnica sklicuje tudi na znanstvena dognanja, da se med nosečnostjo med materjo in otrokom razvije »posebna simbioza«. Le mati, ki je otroka donosila in rodila, naj bi ga lahko tudi dojila, je zapisala sodnica. Mož porodnice velja za zakonitega očeta otrok, če žena v rojstnem listu potrdi, da so bili otroci rojeni v zakonski zvezi. Genetska starša dvojčkov naj bi po navedbah medijev svojo tožbo vložila tudi na Evropskem sodišču za čovekove pravice v Strasbourgu.

Nadškof v rimski kuriji Rino Fisichella pa je v prispevku za italijanski časnik La Stampa zapisal, da je v omenjenem sporu potrebno na prvo mesto postaviti dobrobit novorojenih dvojčkov. O pomenu in etični dopustnosti različnih tehnik reproduktivne medicine sicer lahko razpravljamo, je prepričan predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, najpomembneje pa je, da bosta otroka odraščala v ljubečem okolju.

Vir: Kathpress

Foto: splet (fotografija je ilustrativna)

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
Sveto pismo
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh