Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Posvečena oseba predstavlja most do Boga’

Objava: 03. 02. 2010 / 11:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Posvečena oseba predstavlja most do Boga’

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji praznik Jezusovega darovanja v templju v vatikanski baziliki svetega Petra skupaj z redovnicami in redovniki molil slovesne večernice

Papež Benedikt XVI. je včeraj, na praznik Jezusovega darovanja v templju, ko Cerkev tudi posebej moli za Bogu posvečene osebe in za duhovne poklice, v vatikanski baziliki svetega Petra skupaj z redovnicami in redovniki molil slovesne večernice. V homiliji je sveti oče poudaril, da posvečeno življenje tudi za človeka današnjega sveta pomeni priviligirano šolo kesanja srca in ponižnega priznavanja njegovega lastnega uboštva, a tudi šola zaupanja v Božje usmiljenje in Božjo ljubezen, ki človeka nikoli ne zapusti.

Obenem je sveti oče Bogu posvečene osebe povabil, naj se Očetu čim bolj približajo, kajti bolj ko se mu bodo približali, bolj bodo koristni za sočloveka. Posvečene osebe namreč Božje milosti, usmiljenja in odpuščanja ne doživljajo le zase, temveč tudi za svoje brate. Poklicane so namreč, da v svojih srcih in molitvah nosijo tesnobe in pričakovanja ljudi, še posebej tistih, ki so daleč vstran od Boga, je poudaril papež in ob tem posebej izpostavil skupnosti, ki živijo v klavzuri in ki to nalogo s svojim posebnim načinom pogosto opravljajo, ko na svoje rame prevzemajo trpljenje in preizkušnje drugih.

Kot je v nadaljevanju dejal sveti oče, Bogu posvečena oseba na poseben način predstavlja most do Boga. Za vse tiste, ki se z njo srečujejo, je neke vrste kazalka ali napotek, vse to pa v moči posredovanja Jezusa Kristusa. Ob koncu homilije je Benedikt XVI. še vse povabil k hvaležnosti za posvečeno življenje, brez katerega bi bil svet, kot je dejal, veliko siromašnejši.

Posvečeno življenje je pomembno prav zato, ker je znamenje zastonjskosti in ljubezni, in to v družbi, za katero obstaja nevarnost, da jo bo zadušil vrtinec minljivega in koristnega, je poudaril sveti oče.
Posvečeno življenje po njegovih besedah pričuje za preobilico ljubezni, ki kliče k žrtvovanju lastnega življenja po zgledu Jezusa Kristusa. Ob tem se je Benedikt XVI. spomnil vseh ostarelih in bolnih redovnikov in redovnic ter tistih, ki se pri svojem poslanstvu spoprijemajo s težavami. Nihče izmed njih ni nepotreben ali nekoristen, pač pa so vsi dragoceni dar za Cerkev in svet, ki ga žeja po Bogu in njegovi besedi, je pri večernicah še poudaril papež. Slovesno bogoslužje se je začelo z izpostavitvijo najsvetejšega oltarnega zakramenta, ki ji je sledilo petje večernic in evharistični blagoslov.

Kot je pojasnil Benedikt XVI., je dan Bogu posvečenih oseb leta 1997 ustanovil Božji služabnik Janez Pavel II., in sicer kot dan molitve za može in žene, ki so se odločili za življenje v enem izmed katoliških redov ali skupnosti apostolskega življenja. Dogodek sovpada s praznikom svečnice, ker se na ta dan po starodavni navadi po cerkvah blagoslavljajo sveče, ki simbolizirajo Kristusa, luč življenja. Nameni dneva Bogu posvečenih oseb so po papeževih besedah trije. Prvi je predvsem slaviti Boga in se mu zahvaljevati za dar posvečenega življenja, drugi spodbujati poznavanje in spoštovanje tega življenja s strani vseh članov Božjega ljudstva ter tretji povabiti vse tiste, ki so svoje življenje popolnoma posvetili evangeliju, k poveličavanju čudovitosti, ki jih je Bog izvršil v njih.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh