Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Kamni grič [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 08. 01. 2022 / 06:00
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2022 / 22:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potepuh: Kamni grič [FOTO]
Planinski dom na Kamnem griču. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Kamni grič [FOTO]

V Sloveniji imamo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov, vendar jih je le 13 južno od primorske in dolenjske avtoceste. Ena od njih je koča na Kamnem griču na severu občine Loški Potok.

Vas Retje in Retijska uvala. FOTO: Andrej Praznik

Do nje pripelje več poti. Ta iz naselja Hrib-Loški Potok vijuga med pašniki in gozdovi, zato je razgibana in slikovita. Kdor je šel po njej v izdihljajih starega leta, se je dodobra naužil sonca. Snega je bilo za vzorec le na senčnih obronkih gozda.

Hrib-Loški Potok. FOTO: Andrej Praznik

Občina Loški Potok je velika 135 kvadratnih kilometrov in je med najbolj redko poseljenimi pri nas. Sredi leta 2019 je imela približno 1.810 prebivalcev, torej je na kvadratnem kilometru v povprečju živelo štirinajst oseb. Okrog 85 odstotkov občine pokriva gozd, zato ne čudi, da v njenem grbu vidimo medveda in prekrižani tesarski sekiri.

Pokrajina, po kateri hodimo, je gozdnata, vmes pa so posejani travniki in pašniki. FOTO: Andrej Praznik

Največje naselje v občini Loški Potok je vas Retje (390 prebivalcev) v slikoviti Retijski uvali. Občinsko središče pa je Hrib-Loški Potok (379 prebivalcev), ki leži na prehodu v sosednjo Travniško uvalo. Skozi njega gre cesta proti Čabru na Hrvaškem, ob kateri so nanizane vse pomembne javne stavbe: osnovna šola, zdravstvena postaja, občina in trgovina. Zahodno od ceste se dviga hrib Tabor z baročno župnijsko cerkvijo sv. Lenarta, pokopališčem in cerkvijo sv. Barbare. Na drugi strani ceste pa so po pobočju Martinovega vrha posejane stanovanjske hiše.

Okoliški gozdovi so polni divjadi. FOTO: Andrej Praznik

S parkirišča pred Kulturno-turističnim centrom v naselju Hrib-Loški Potok krenemo med hišami strmo navkreber. Na drugem križišču zavijemo pri kapelici desno, se vzpnemo na vrh pobočja in nadaljujemo po ravnem med čedalje redkejšimi hišami do roba naselja. Tam opazimo prvi kažipot in markacije, ki nas usmerijo naprej po asfaltni cesti. Za samotno hišo se nam odpre pogled na valovit pašnik in dolgo vrsto gozdnatih vzpetin. Cesta se spusti, izgubi asfaltno prevleko in se spremeni v kolovoz. Ta nas mimo lovske preže pripelje na jaso. Ob njej stoji samotna koča, sredi jase pa je križišče planinskih poti.

V izdihljajih starega leta je bila pot povsem kopna. FOTO: Andrej Praznik

Po levem kolovozu prispemo skozi ozek pas drevja na naslednji pašnik. Ob robu gozda, ki ga niti sredi dneva ne poboža sonce, raziskujemo živalske sledi. Svežih je malo, starejše je zadnji dež razmočil in zabrisal. Čez približno sto metrov zavijemo navkreber do kažipota in naprej v gozd. Mimo prijadra metulj, ki ga je na plano zvabilo toplo vreme, nad nami se oglašata krokarja. Višje gremo čez razpotegnjeno jaso, se med drevjem in skalami spustimo na drugo stran hriba in se v petih minutah vzpnemo do planinskega doma na Kamnem griču.

Tu zavijemo s kolovoza desno navkreber na stezo. FOTO: Andrej Praznik

Dom je odprt ob sobotah in nedeljah. Čeprav leži sredi prostranih gozdov, je pobočje pod njim travnato. S klopce nad njim pa v jasnih dneh vidimo Triglav, Kočno, Grintovec in rob meglenega pokrova nad Ljubljansko kotlino.

Dom je odprt ob sobotah in nedeljah. FOTO: Andrej Praznik

Izlet na Kamni grič lahko podaljšamo do tri četrt ure oddaljene Travne gore. Mreža poti v okolici nam omogoča tudi izvedbo krožnega izleta. Ker so dnevi kratki in ker zima še ni pokazala vseh zob, pa je najbolje, da se vrnemo po poti, po kateri smo prišli.

Ker so dnevi zelo kratki, se v Hrib-Loški Potok vrnemo šele ob mraku. FOTO: Andrej Praznik


Kamni grič (1.017 m)

Izhodišče: Hrib-Loški Potok.
Dostop: Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Unec. Vožnjo nadaljujemo skozi Cerknico in Novo vas, nato zavijemo s ceste proti Sodražici desno proti Loškemu Potoku. V naselju Hrib-Loški Potok je levo pred Kulturno- turističnim centrom parkirišče, kjer pustimo avto. V kraj se lahko pripeljemo tudi iz Sodražice.
Dolžina vzpona: 1.30 ure.
Višinska razlika: 260 metrov.
Kratek opis poti: Od Kulturno- turističnega centra se vzpnemo na severovzhodni konec naselja. Od tam nadaljujemo po asfaltni in gozdni cesti ter po stezi med pašniki in gozdovi do koče na Kamnem griču. Pot je označena z markacijami in kažipoti, ki pa jih opazimo šele na robu naselja. Do izhodišča se vrnemo po isti poti.
Zemljevid: Ob glavni cesti skozi Hrib-Loški Potok je tabla z zemljevidom občine in pohodnimi potmi.
Nedeljska maša: V župnijski cerkvi sv. Lenarta v Loškem Potoku je maša vsako nedeljo ob 7. in 10. uri.

Kupi v trgovini

Planinski izleti za 4 letne čase (2)
Turistika
16,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh