Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: slap Curk in planina Zaprikraj

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 02. 10. 2021 / 07:22
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2021 / 07:35
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Potepuh: slap Curk in planina Zaprikraj

Potepuh: slap Curk in planina Zaprikraj
Za razglediščem se svet odpre, toda Krn se skriva v megli. FOTO: Andrej Praznik
Sočo napaja vrsta potokov, ki so v pobočja nad njo vrezali globoke grape s slapovi. Na potoku Kozjak jih je kar šest. Najbolj znan je 15 metrov visoki slap Kozjak, ki ga obdaja temačna skalnata dvorana, najvišje v Krnskem pogorju pa se skriva 70 metrov visoki Curk.

Izlet do slapa Curk lahko začnemo ob cesti proti planini Zaprikraj malo nad Drežniškimi Ravnami (142 prebivalcev) ali v Drežnici (235 prebivalcev). Vzpon po prvi poti traja tri četrt ure, po drugi pa skoraj dvakrat toliko, vendar je ob njej tudi več zanimivosti.

Drežnica leži na nadmorski višini 540 m in ima 235 prebivalcev. FOTO: Andrej Praznik

S parkirišča na vzhodu Drežnice krenemo po cesti proti vasi Koseč. Pred mostom čez potok Ročica zavijemo na kolovoz in nadaljujemo do ostrega ovinka. Blizu njega sta slapova Sopot in Krampež. Prvi pada na mahovnato izboklino, kjer se rahlo razširi, drugi najprej zdrsi po skalnatem žlebu in potem v zelenkast tolmun.

Pogled nazaj na prehod čez potok. Na drugi strani so rumeni kažipoti, s katerimi je označena pot. FOTO: Andrej Praznik

Z ovinka se vzpnemo do razgledišča Male skale, od koder lepo vidimo Drežnico z mogočno cerkvijo Srca Jezusovega, Stol (1.673 m), Matajur (1.641 m) in Kolovrat (1.243 m). Nekaj korakov stran od skalnatega roba je lesena klop s slovensko zastavo. Steza nas od nje hitro pripelje do pašnika in vijugaste makadamske ceste. Megla, ki je ovijala vrh Krna, se nenadoma skoraj razkadi. A potem se v hipu znova zgosti, spusti po pobočju in zakrije sonce. Na ovinku zavijemo s ceste rahlo levo navzdol (pot naravnost ni prava!) do kovinskih vrat. Za njimi prečkamo strmo gozdnato pobočje, preskočimo potok Kozjak in se pridružimo poti iz Drežniških Raven. Malo pred koncem široke poti prestopimo levo na stezo (razpotje ni označeno), se vzpnemo na vrh jase, zapustimo pot proti planini Zaprikraj in zavijemo desno v gozd.

Potok drsi čez skale, mi pa hitimo naprej proti slapu. FOTO: Andrej Praznik

Napis ob poti pravi, da je dostop do slapa Curk na lastno odgovornost. Opozorilo je na mestu, saj moramo prečkati strmo, spodaj odsekano pobočje. Ozka, z jeklenico zavarovana steza nas čez mostič in po stopnicah pripelje do roba grape. Za njim je skalnat amfiteater, v katerega pada tanek curek vode. Ta se nekaj metrov niže razprši, zato postane slap skoraj neviden. Da voda ni izpuhtela, se pokaže šele spodaj, ko se kapljice dotaknejo skal in se združijo v potok. Po obilnih padavinah je slika seveda precej drugačna.

Zadnji odsek poti proti slapu Curk je zahteven in zavarovan z jeklenico. Čez najtežje mesto je položen mostič. FOTO: Andrej Praznik

Z zadnjega razpotja pred slapom nadaljujemo do bližnjega pašnika, se po široki poti spustimo do kažipota in krenemo poševno navkreber čez travnato pobočje s skalami in grmi. Zgoraj preskočimo ograjo ter se sprehodimo do planine Zaprikraj. Če imamo čas, lahko nadaljujemo po kolovozu do poldrugi kilometer oddaljenega muzeja na prostem, drugače pa jo mahnemo po planinski poti mimo stavb na zgornji konec planine. Tam za ograjo ne zavijemo proti gori iz spodnje križanke, ampak gremo po gozdu navzdol, nekajkrat prečkamo cesto s planine Zaprikraj in se ji malo nad Drežniškimi Ravnami dokončno pridružimo. Če bi izlet začeli tu, bi sedli samo še v avto, tako pa moramo po asfaltni cesti do tri kilometre oddaljene Drežnice, nad katero še vedno visi megleni pokrov.

Še več fotografij Andreja Praznika pa v spodnji fotogaleriji.

Slap Curk je slabo viden. Po obilnejšem deževju se bo okrepil. FOTO: Andrej Praznik


Slap Curk in planina Zaprikraj

Izhodišče: Drežnica.
Dostop: Na začetku Kobarida, gledano iz smeri Tolmina, zavijemo dvakrat desno, se mimo mlekarne Planika spustimo do Napoleonovega mosta in nadaljujemo navkreber do Drežnice. Tam zavijemo v desno do parkirišča za športnim igriščem.
Dolžina vzpona do slapa: 1.30 ure.
Dolžina krožne poti: 4 ure.
Kratek opis poti: Iz Drežnice se mimo slapov Sopot in Krampež ter razgledišča Male skale vzpnemo do slapa Curk. Nadaljujemo čez pašnik do planine Zaprikraj (če imamo čas, gremo lahko še poldrugi kilometer naprej do istoimenskega muzeja na prostem), se po planinski poti spustimo v Drežniške Ravne in po cesti vrnemo v Drežnico. Pot je označena z rumenimi kažipoti. Večinoma je lahka, le zadnji odsek pred slapom Curk je zahteven, saj je steza ozka, izpostavljena in zavarovana z jeklenico. Previdno!
Zemljevid: Krnsko pogorje, 1:25.000.

Nalaganje
Nazaj na vrh