Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: Pot trapistov [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 25. 11. 2023 / 07:50
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2023 / 08:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potepuh: Pot trapistov [FOTO]
Nekaj korakov pod cerkvijo se odpre lep razgled na grad Rajhenburg. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: Pot trapistov [FOTO]

Med drugo svetovno vojno in po njej je Cerkev na Slovenskem doživela hudo preganjanje. Svojo postojanko so morali zapustiti tudi trapisti iz Rajhenburga. Čeprav so bili v gradu le šestdeset let, so zapustili bogato dediščino in se trajno zapisali v zgodovino kraja.

Spomin nanje ohranjajo na gradu s stalno razstavo Trapisti v Rajhenburgu, zakonca Ema in Aleš Kunej s ponudbo rekonstruirane trapistovske čokolade, Turistično društvo Brestanica pa s pohodniško Potjo trapistov.

Stara župnijska cerkev sv. Petra v Brestanici. FOTO: Andrej Praznik

Poltretji kilometer severozahodno od starega mestnega jedra Krškega se v Savo izliva potok Brestanica. Na šestdeset metrov visokem pomolu nad sotočjem stoji grad Rajhenburg, v ozki dolini pod njim pa je v srednjem veku nastalo naselje z enakim imenom. Leta 1952 so ga preimenovali v Brestanico, ki ima danes 934 prebivalcev.

Grad Rajhenburg in spodnji grad Turn. FOTO: Andrej Praznik

Krožna Pot trapistov se začne v starem delu Brestanice, levo nad regionalno cesto proti Senovemu. Tabla z zemljevidom stoji ob prangerju nasproti stavbe, v kateri je bila prva parna pekarna v Jugoslaviji. Od table krenemo čez cesto in potok v najstarejši del Brestanice. Mimo stare župnijske cerkve sv. Petra prispemo do mosta, kjer nas kažipot usmeri h gradu Turn in na drugo stran železniške proge. Tam lahko preberemo, da so trapisti iz Rajhenburga pozorno spremljali razvoj tehnike. Imeli so prvi traktor v Posavju, kombajn, mlatilnico in tiskarski stroj. Leta 1896 so ob potoku Brestanica zgradili prvo hidroelektrarno na enosmerni električni tok na Spodnjem Štajerskem. Hkrati z elektriko so v grad ter tovarno čokolade in likerjev napeljali tudi telefon.

Pot trapistov gre iz Brestanice ob reki Savi do hidroelektrarne Krško, potem se začne vzpenjati proti Grmadi. FOTO: Andrej Praznik

Po kolovozu med železniško progo in Savo se sprehodimo do dva kilometra oddaljene hidroelektrarne Krško. Odprli so jo leta 2013, v elektroenergetski sistem pa prispeva približno odstotek električne energije, proizvedene v naši državi. Skozi podhod gremo na drugo stran proge in v zaselek Sotelsko. Tam zavijemo na kolovoz, ki nas čez gozdnato pobočje pripelje do asfaltne ceste. Po njej hitro prispemo do table, na kateri je predstavljena vinogradniška dejavnost trapistov, ki so imeli tu na Sremiču obsežna posestva.

Hodimo med jesensko obarvanimi vinogradi. FOTO: Andrej Praznik

Na križišču pred tablo zavijemo navkreber in se med vinogradi v loku vzpnemo na Grmado (488 m). V času turških vpadov so tu kurili kresove (ime!), zdaj sta na hribu antenska stolpa in planinski hram. Z vrha je lep razgled na okoliško gričevje vse do Gorjancev. V dolini pod nami počiva Krško. Še pred nekaj minutami ga je zakrivala megla, zdaj pa se svetlika v soncu.

Vrh Grmade je najvišja točka na Poti trapistov. FOTO: Andrej Praznik

Z Grmade gremo po prehojeni poti malce nazaj, potem zavijemo skozi gozd do ceste, ki pelje do cerkve sv. Mohorja. Ko preberemo nekaj podatkov o njej ter se naužijemo razgleda na grad Rajhenburg in reko Savo, se po stezi spustimo do gasilskega doma v Brestanici. Blizu njega sta dva predora. Nekoč je šla skozi njiju ozkotirna železnica, ki je povezovala premogovnik Senovo z železniško postajo Brestanica, zdaj ju uporabljajo kolesarji in pešci.

Planinski hram na Grmadi. FOTO: Andrej Praznik

Skozi krajši predor prispemo do bazilike Marije Lurške, ki spada med največje cerkve v Sloveniji. Posvečena je bila 2. julija 1914. Isti dan so mimo Brestanice na Dunaj peljali trupli avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegove žene Sofije, ki ju je v Sarajevu ustrelil Gavrilo Princip. Za cerkvijo kipijo kvišku dimniki termoelektrarne Brestanica. Prvo elektriko je v omrežje oddala leta 1943. Takrat je delovala na premog, danes pa lahko uporablja zemeljski plin ali dizelsko gorivo in je zanesljiv rezervni vir napajanja v najbolj kritičnih trenutkih.

Cesta proti cerkvi sv. Mohorja. FOTO: Andrej Praznik

Od bazilike se po cesti vzpnemo do gradu Rajhenburg. V 12. stoletju ga je dal postaviti salzburški nadškof Konrad, leta 1881 pa so ga kupili trapisti in ga preuredili v samostan. Menihi so živeli v skladu z geslom »moli in delaj«. Ukvarjali so se s poljedelstvom, sadjarstvom, živinorejo in vinogradništvom. Blizu gradu so imeli tudi tovarno čokolade in likerjev. Vrhunec proizvodnje je bil v letih od 1937 do 1939, ko so na leto izdelali od 50 do 60 ton čokolade.

Cerkev sv. Mohorja. FOTO: Andrej Praznik

Leta 1941 so Nemci grad Rajhenburg preuredili v taborišče za izgon Slovencev. Po vojni so red trapistov razpustili, grad pa nacionalizirali. Pred dobrim desetletjem so ga povsem prenovili in mu vdihnili zanimive vsebine. V njem si lahko ogledamo več razstav, med drugim stalno razstavo Trapisti v Rajhenburgu. Turistična zveza Slovenije je gradu letos podelila priznanje za prvo mesto med slovenskimi turističnimi točkami.

Med spustom proti Brestanici zagledamo baziliko Marije Lurške. FOTO: Andrej Praznik

Z gradu Rajhenburg se po cesti ali stezi hitro spustimo do brestaniške železniške postaje, kjer se izlet konča. Pot trapistov lahko sami prehodimo v vseh letnih časih. Če imamo raje družbo, pa se lahko spomladi udeležimo organiziranega pohoda.

Ob poti je več tabel, ki opisujejo življenje in dejavnosti trapistov. FOTO: Andrej Praznik


Pot trapistov

Izhodišče: Brestanica.

Dostop: Dolenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Drnovo, od koder nadaljujemo vožnjo v Krško in naprej proti Sevnici. Na odcepu za Brestanico zavijemo čez Savo, za mostom pa desno do železniške postaje, kjer pustimo avto. Pot trapistov se začne v starem delu naselja pol kilometra stran. V Brestanico se lahko pripeljemo tudi z vlakom.

Kratek opis poti: Iz Brestanice se ob Savi sprehodimo do hidroelektrarne Krško, se skozi zaselek Sotelsko vzpnemo na Grmado, gremo do cerkve sv. Mohorja in navzdol v Brestanico. Od tamkajšnje bazilike nadaljujemo do gradu Rajhenburg, od koder se spustimo do izhodišča. Pot je označena s kažipoti in markacijami. Prehodimo jo lahko v vseh letnih časih. Primerna je tudi za družine.

Grad Rajhenburg. FOTO: Andrej Praznik

Dolžina krožne poti: 12,5 kilometra (4 ure).

Vodenje po Poti trapistov: Anton Zakšek, TD Brestanica (031 663 319, anton.zaksek@gmail.com).

Več o gradu Rajhenburg in dogajanju na njem: www.gradrajhenburg.si.

Nedeljska maša: V baziliki Marije Lurške v Brestanici je maša vsako nedeljo ob 7. in 10. uri.

Kupi v trgovini

Planinski izleti za 4 letne čase (2)
Turistika
16,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh