Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potrebna še večja spodbuda za ponovno socializacijo zapornikov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 23. 11. 2012 / 10:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Potrebna še večja spodbuda za ponovno socializacijo zapornikov

Benedikt XVI. je sprejel udeležence konference direktorjev uprav za izvrševanje kazenskih sankcij.

Papež Benedikt XVI. je izrazil zahtevo po večjih prizadevanjih za ponovno socializacijo zapornikov. Ne zadošča, da v zaporih spoštujemo človekovo dostojanstvo posameznikov, je papež dejal v včerajšnjem nagovoru vodjem evropskih zaporov. Nujno potrebni so konkretni ukrepi za kasnejšo ponovno vključitev teh posameznikov v družbo.

Papež je obenem zaskrbljen zaradi dejstva, da 'v številnih državah ne spoštujejo niti najosnovnejših pravic zapornikov'. Ponovna socializacija je zaradi naraščajočega števila inozemskih zapornikov toliko nujnejša. Kljub precejšnjemu napredku v preteklih letih bo na tem področju potrebno še veliko storiti.

Sveti oče je včeraj nagovoril udeležence 17. konference direktorjev uprav za izvrševanje kazenskih sankcij, ki so se zbrali na zasedanju v italijanski prestolnici. Prireditelj srečanja, ki je od leta 1972 na vrsti vsaki dve leti, je Evropski svet. Benedikt XVI. je decembra lani obiskal rimski zapor Rebibbia.

Vzgojna funkcija kazni nikakor ni zgolj postranski učinek pravičnosti, je pojasnil papež. Vse je potrebno storiti za to, da zapornik svoje življenje izboljša in spremeni. Obsodba in kazen sami ne predstavljata popolne pravičnosti. Za ponovno socializacijo niso potrebni le finančni viri za izboljšanje pogojev v jetnišnicah, pač pa tudi povsem drugačna miselnost. Ta bi morala bolje povezati konkretno upoštevanje človekovih pravic v povezavi s splošno pravičnostjo v izvrševanju kazni. Posebna odgovornost za takšno spremembo je predvsem v rokah zaporniških duhovnikov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh