Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poziv papežu za kardinalsko imenovanje žensk

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 09. 2013 / 20:40
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poziv papežu za kardinalsko imenovanje žensk

Cerkvenopravno zoper ženske kardinale naj ne bi bilo nobenih zadržkov – do 19. stoletja so bili kardinalskih imenovanj deležni tudi laiki.

Katoliške teologinje in teologi iz Evrope in Združenih držav Amerike so papeža Frančiška pozvali, naj kardinalski naziv podeljuje tudi ženskam. Do 19. stoletja so bili kardinalskih imenovanj priložnostno deležni tudi laiki, je zapisano v javnem pozivu, ki so ga v skrajšani obliki objavili nemško govoreči mediji.

»Ne v Svetem pismu ne v dogmatiki in tudi v cerkvenem izročilu ni moč najti nobenega argumenta, ki bi papežu preprečeval kar čim prej udejaniti tovrsten ukrep.« Po mnenju pobudnikov naj bi imel papež svobodne roke, da spregleda posvečenje, ki je predpisano v zakoniku cerkvenega prava.

Med podpisniki poziva papežu Frančišku so švicarska profesorica teologije Helen Schüngel-Straumann, profesorica Margit Eckholt iz Osnabrücka, švicarski kapucin p. Anton Rotzetter, avstrijski teolog in filozof Walter Kirchschläger, v Združenih državah Amerike dejavna feministična teologinja Elisabeth Schüssler Fiorenza in vodstvo Katoliške ženske zveze.

Podpisniki se sklicujejo na izjave papeža Frančiška, v katerih je poudaril, da bi morale ženske v katoliški Cerkvi prevzeti močnejšo vlogo. S takšnim korakom bi papež poskrbel za to, da bi ženske, ki predstavljajo večji delež med pripadniki Cerkve, dejavno sodelovale na naslednjih papeških volitvah. V pozivu poudarjajo, da pri tem ne gre za dodatno klerikalizacijo Cerkve, pač pa za dejavno sodelovanje žensk pri osrednjih odločitvah.


Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh