Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pozorno pri kupovanju božičnih drevesc in nabiranju mahu

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 04. 12. 2012 / 11:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pozorno pri kupovanju božičnih drevesc in nabiranju mahu

Zavod za gozdove spodbuja uporabo naravnih drevesc, ki so pridobljena na neškodljiv način, kar zagotavlja zelena nalepka zavoda z letnico 2012. Pozorni moramo biti tudi pri količini nabranega mahu za jaslice.

Vstopamo v čas, ko se bomo počasi odločili za božično drevesce, nekateri pa se podajo tudi v gozd po mah, s katerim izdelajo jaslice. Zavod za gozdove Slovenije daje prednost naravnim drevescem, ki pa naj imajo zeleno nalepko zavoda z letnico 2012, ki zagotavlja, da so bila drevesca pridobljena na gozdu neškodljiv način ali so bila namensko vzgojena na negozdnih površinah.

Drevesca lahko sekajo le lastniki gozdov

Pridobivanje okrasnih drevesc z namenom preprečevanja škod lastnikom gozdov in varovanja gozdov ureja zakon o gozdovih. Okrasna drevesca v svojih gozdovih lahko sekajo le lastniki gozdov na podlagi odločbe zavoda za gozdove, v kateri so določene usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih dreves.

Vsa okrasna drevesca, posekana na območju Slovenije, morajo biti že pri prevozu vidno označena s plombo, ki je v obliki nalepke. S plombe je razvidno leto poseka in izvorno gozdnogospodarsko območje.

Zavod lastnike gozdov usmerja v pridobivanje pridobivajo okrasnih drevesc na zaraščajočih površinah, na območjih pod daljnovodi in ostalih infrastrukturnih objektih v gozdu ter na gozdnih površinah, kjer posek drevesc ne škoduje nadaljnjemu razvoju gozda oz. je to del negovalnih del.

Vedno več uvoženih drevesc

Kljub temu, da se v Sloveniji gozdne površine nenehno širijo, pa je na trgu vedno več tujerodnih drevesc, za katere zakon o gozdovih ne velja, zato niso opremljena z nalepkami, ki jih izdaja zavod za gozdove Slovenije. Prodajalec mora v primeru kontrole dokazati izvor teh drevesc, navajajo v zavodu.

Lani je zavod za gozdove izdal približno 30.000 plomb za označitev okrasnih drevesc. Število izdanih plomb se iz leta v leto zmanjšuje. Zadnja leta je na našem trgu vedno več povpraševanja in ponudbe po košatih srebrnkastih tujerodnih okrasnih drevescih, ki so večinoma uvožena.

V zavodu za gozdove še priporočajo, da okrasno drevo po prihodu domov odrežemo za približno pet centimetrov, postavimo v posodo z vodo in skrbimo, da bo vode vedno dovolj. Tako bo drevesce ostalo sveže vse praznične dni.

Mah: poberemo lahko le do eno petino površine

Za pripravo jaslic se iz gozda iznosi tudi veliko mahu. Na enem mestu je dovoljeno odvzeti mah tako, da ga na eni lokaciji odstranimo le do petine površine, ki jo mahovi preraščajo. Če opazimo, da je na tem mestu mah pred nami že nekdo nabiral, si za nabiranje mahu poiščimo drugo lokacijo.


Foto: Alenka Žnidar

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh