Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praga žaluje: papeževo sožalje po strelskem napadu na Karlovi univerzi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 12. 2023 / 09:40
Oznake: Cerkev, Družba, Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2023 / 13:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praga žaluje: papeževo sožalje po strelskem napadu na Karlovi univerzi
Filozofska fakulteta Karlove univerze v Pragi. FOTO: Daniel Baránek/Wikipedia

Praga žaluje: papeževo sožalje po strelskem napadu na Karlovi univerzi

Papež Frančišek žaluje za žrtvami včerajšnjega strelskega napada na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi.

V sožalnem pismu rektorici Karlove univerze Mileni Kralickovi, ki so ga danes objavili v Vatikanu, je sorodnikom ubitih in ranjenih zagotovil svojo bližino in molitve. Papež je zaradi dogodkov globoko užaloščen, je zapisano v pismu, ki ga je podpisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Po navedbah spletnega portala Vatican News Frančišek v molitvi prosi za moč in tolažbo za vse žalujoče, Češki republiki pa v tem težkem času zagotavlja svojo molitev.

Duhovna podpora praških duhovnikov

Sožalje družinam vseh žrtev je izrazil tudi nadškof Prage Jan Graubner in jim zagotovil svojo bližino. »Molim za umrle, njihove družine, sorodnike in prijatelje ter tudi za ozdravljenje vseh ranjenih. Gospoda prosim, naj v tem predbožičnem času vsem podari tolažbo ter jim pomaga premagati bolečino in žalost,« je nadškof zapisal v izjavi, ki jo je sinoči objavila praška nadškofija.

Duhovniki nadškofije v češki prestolnici so vsem prizadetim na voljo z duhovno podporo in svetovanjem, je napovedal nadškof Graubner, škofija pa je na svoji spletni strani objavila ustrezne številke za klic v sili.

Po navedbah policije je bil strelec 24-letni študent na univerzi, med žrtvami streljanja je tudi njegov oče. FOTO: Vatican Media

V soboto dan žalovanja

Po zadnjih podatkih češke policije je včeraj popoldne na Filozofski fakulteti Karlove univerze na Trgu Jana Palacha v Pragi v strelskem napadu življenje izgubilo 14 oseb, 25 je bilo ranjenih. Med umrlimi sta tudi napadalec in njegov oče, so sporočili pristojni. Češki notranji minister Vit Rakušan je sinoči dejal, da ni nobenih znakov, ki bi kazali na več napadalcev ali morebitno teroristično ozadje. Za jutri so na Češkem razglasili dan žalovanja.

Napadalec je začel streljati na hodnikih in v predavalnicah stavbe, pri čemer je očitno ubijal naključno.

Kot je poročal britanski BBC, se je streljanje začelo v četrtek okoli 15. ure: napadalec je začel streljati na hodnikih in v predavalnicah stavbe, pri čemer je očitno ubijal naključno, medtem ko so se zaposleni in študenti s pohištvom zabarikadirali v sobe. Dramatični posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo ljudi, ki so čepeli na zunanji polici univerzitetne stavbe, nato pa skočili na drug del strehe nekaj metrov nižje. Slišati je tudi streljanje.

Po navedbah policije je bil strelec 24-letni študent na univerzi in ni imel kazenske datoteke, policisti pa so pri njem našli »ogromno skladišče orožja in streliva«.

Karlova univerza, ustanovljena leta 1347, je najstarejša in največja univerza na Češkem ter ena najstarejših tovrstnih ustanov v Evropi.

Kupi v trgovini

Pot žalovanja
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh