Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravoslavni kristjani obhajajo badnji dan

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 01. 2021 / 06:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2021 / 13:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pravoslavni kristjani obhajajo badnji dan

Pravoslavni kristjani obhajajo badnji dan

Badnji dan v Pravoslavni cerkvi naznanja jutrišnji praznik Jezusovega rojstva.

FOTO: Tatjana Splichal/arhivski posnetek

Pravoslavni verniki danes obhajajo badnji dan, ki naznanja jutrišnji praznik Jezusovega rojstva. Kot poroča STA, bo praznovanje pravoslavnega božiča letos vsaj v Sloveniji omejeno na domove vernikov, saj so božična bogoslužja z verniki zaradi epidemije v cerkvah odpovedana.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković je za STA pojasnil, kako ukrepi države sicer dovoljujejo, da se pri bogoslužju glede na velikost njihove cerkve v Ljubljani zbere do deset vernikov ali deset družin, ker pa je težko določiti, kdo je tisti, ki naj se bogoslužja udeleži, so se letos odločili, da svetih obredov z navzočnostjo vernikov ne bodo obhajali. Pravoslavni verniki v Sloveniji bodo današnji badnji dan in božič, ki ga bodo pričakali ob polnoči, torej praznovali doma v krogu svojih družin.

V običajnih razmerah sicer v pravoslavnih cerkvah dan pred božičem razdelijo blagoslovljene badnjake oziroma slamo in hrastove veje, ki jih verniki odnesejo domov ter zažgejo v družinskem krogu in molitvi ter tako pričakajo božič. Ob polnoči se nato verniki znova zberejo v cerkvi, ko se začne praznično bogoslužje.

Priprava na obhajanje božiča s šesttedenskim postom

Pravoslavni verniki božič praznujejo pozneje kot v Katoliški in Evangeličanski cerkvi, ker še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim koledarjem zaostaja 13 dni, in torej božič obhajajo 7. januarja. Na praznik Jezusovega rojstva se pripravljajo s šesttedenskim postom, ki se zaključuje na badnji dan, namenjen pa je duhovni pripravi na Odrešenikovo rojstvo.

Istočasno z verniki Srbske pravoslavne cerkve božič 7. januarja praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so božič praznovale 25. decembra.

Vzhodnim Cerkvam ob božiču voščil tudi papež Frančišek

Ob današnjem in jutrišnjem prazniku je pravoslavnim vernikom »iz srca« voščil tudi papež Frančišek, ki je praznične želje izrekel med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja v Vatikanu.


FOTO: Tatjana Splichal/arhivski posnetek

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh