Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznik Gospodovega oznanjenja in materinski dan

Objava: 22. 03. 2010 / 13:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Praznik Gospodovega oznanjenja in materinski dan

Na praznik Gospodovega oznanjenja, ki ga v katoliški Cerkvi obhajamo danes, 25. marca, se spominjamo obiska nadangela Gabrijela pri Devici Mariji v Nazaretu

Na praznik Gospodovega oznanjenja, ki ga v katoliški Cerkvi obhajamo danes, 25. marca, se spominjamo obiska nadangela Gabrijela pri Devici Mariji v Nazaretu.

Dogodek oznanjenja je v Svetem pismu opisan edino v Lukovem evangeliju in govori o tem, da je nadangel Mariji sporočil, da bo spočela od Svetega Duha in da se bo dete imenovalo Božji Sin (prim. Lk 1,26–38). Oznanjenje Mariji pomeni spočetje Božjega Sina, s katerim se je Božji Sin tudi učlovečil, Marijina privolitev pa je bila posebna pritrditev odrešitvenemu Božjemu načrtu.

V Božji ali odrešenjski načrt so vključeni konkretni zgodovinski dogodki, zakramentalno življenje Cerkve, družbene okoliščine, človeška dejanja in čudežne izkušnje, ki tako posamezniku kot celotnemu človeštvu pomagajo na poti k odrešenju. Slednje pomeni okrepitev in nadgradnjo človekove svobode, ki je bila zaradi greha oziroma odločitve za zlo oslabljena. Dokončna osvoboditev bo po krščanskem verovanju dovršena ob polnosti časov oziroma na sodni dan.

Praznik Gospodovega oznanjenja obhajamo devet mesecev pred rojstvom Božjega Sina, ki ga praznujemo na božični dan. Spomin na skrivnost Marijinega oznanjenja je v ljudski pobožnosti dnevno prisotna z vsakdanjo trikratno molitvijo Angelovega čaščenja.

Isti dan praznujemo tudi materinski dan. Praznik izvira iz ZDA in ga praznujejo od leta 1910 dalje. Na evropskem kontinentu so ga začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva so ga v večini držav praznovali 15. maja, kasneje pa je bil prestavljen na 25. marec. Pri nas se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja mednarodnega dneva žena (ki ga praznujemo 8. marca) in povezave s krščansko vsebino praviloma ni praznoval. V devetdesetih letih preteklega stoletja je v javnem življenju ponovno začel dobivati prostor.

V okviru praznovanja materinskega dneva v župnijah in šolah potekajo različne prireditve. Otroci recitirajo pesmi, posvečene materam, večkrat pa zaigrajo tudi igrico, ki prikazuje nesebično materinsko ljubezen.

Bistveni poudarek dneva je osredotočen na vzgojo za kakovostne medgeneracijske odnose in ozaveščanje pomena starševstva. Praznik Gospodovega oznanjenja je praznik materinske ljubezni in izpostavlja hvaležnost za materinsko poslanstvo. Obenem je tudi priložnost za molitev in hvaležnost pokojnim staršem.


Dejavnosti slovenskih škofov ob prazniku Gospodovega oznanjenja

Koprski pomožni škof Jurij Bizjak bo ob 10.00 daroval sv. mašo v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani. V okviru radijskega misijona na Radiu Ognjišče bo ob 13.00 spregovoril o evharistiji in sveti spovedi. Na isto temo bo ob 17.00 govoril tudi koprski škof Metod Pirih, ki bo ta dan obhajal tudi 25. obletnico imenovanja za škofa. Ponovitev oddaj na Radiu Ognjišče bo istega dne od 22.00 dalje.

Ljubljanski nadškof Anton Stres bo v okviru 19. postnih premišljevanj na Teološki fakulteti na Poljanski cesti 4 v Ljubljani ob 19.30 spregovoril o evharistiji v življenju sv. Vincencija in sv. Ludovike ter njunih izzivih danes za nas. Sv. Vincencij je ustanovitelj misijonske družbe lazaristov, sv. Ludovika pa ustanoviteljica hčera krščanske ljubezni.

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik bo ob 9.00 daroval slovesno sveto mašo v stolnici sv. Nikolaja. Letošnje leto bo ta sveta maša imela še poseben pomen, saj bo na ta dan minilo trideset let od smrti ljubljanskega nadškofa Jožefa Pogačnika (1902–1980).

Mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek bo ob 15.00 v župnijski cerkvi Sv. Trojice v Slovenskih goricah vodil slovesno somaševanje za slovenje-goriški naddekanat, kjer bo v sklopu priprav na slovenski evharistični kongres potekal evharistični dan.

Mariborski nadškof Franc Kramberger bo ob 18.00 v cerkvi sv. Leopolda Mandića v Novi vasi pri Ptuju v župniji Ptuj – Sv. Ožbalt daroval slovesno sveto mašo in vodil molitveno uro za ptujsko-ormoški naddekanat, kjer bo v sklopu priprav na slovenski evharistični kongres potekal evharistični dan.

Murskosoboški škof Peter Štumpf bo župnijski cerkvi sv. Ane v Bakovcih ob 17.30 vodil adoracijo.

Upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej bo v župnijski cerkvi Gospodovega vnebohoda v Bogojini vodil tridnevno pripravo na velikonočne praznike, ki se bo zaključila v soboto, 27. marca 2010.

Razlago današnjega praznika smo povzeli po Tiskovnem uradu SŠK.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh