Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznik Gospodovega vnebohoda: Jezus je z nami!

Za vas piše:
P. G.
Objava: 09. 05. 2024 / 05:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2024 / 11:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznik Gospodovega vnebohoda: Jezus je z nami!
Praznik vnebohoda obhajamo 40 dni po veliki noči. FOTO: Wikipedia

Praznik Gospodovega vnebohoda: Jezus je z nami!

Danes v Katoliški Cerkvi obhajamo slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, spomin na dogodek, ko je vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo.

Gospodov vnebohod je eden najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga zanesljivo obhajali že ob koncu 4. stoletja. Praznik obhajamo štirideset dni po veliki noči, saj se je Jezus po svetopisemskem izročilu po vstajenju štirideset dni prikazoval učencem in izbranim pričam, nato pa je odšel v nebo.

Vzdignil se je pred njihovimi očmi in oblak ga je zastrl njihovim pogledom. Ko so po njegovem odhodu strmeli v nebo, glej, sta stala pri njih dva moža v belih oblačilih, ki sta rekla: 'Možje Galilejci, kaj stojite in gledate v nebo? Ta Jezus, ki je bil vzet od vas v nebo, bo prišel prav tako, kakor ste ga videli iti v nebo'
(Apd 1,6–11).

Praznik poudarja pomen Jezusove bližine z Bogom Očetom in Svetim Duhom. Jezus, ki je z dušo in telesom odšel v nebesa, na več načinov ostaja navzoč med nami. Kot je poudaril drugi vatikanski cerkveni zbor, je Kristus navzoč, ko skupnost verujočih (Cerkev) moli ali poje, v Božji besedi, v duhovnikovi osebi, ko deluje v Jezusovem imenu in v zakramentih, na posebej očiten in izrazit način v zakramentu evharistije, ki predstavlja trajno Kristusovo navzočnost.

Praznik Gospodovega vnebohoda nas spomni, da je Jezus živo navzoč v našem življenju.

Pomen Kristusove trajne navzočnosti med ljudmi je temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje. Praznik Gospodovega vnebohoda je za Cerkev priložnost, da vernikom pomaga pri oblikovanju in utrjevanju vere v Jezusovo živo navzočnost v življenju. Kot je sam dejal: »Jaz sem z vami vse dni do konca sveta.«

Papež bo razglasil jubilejno leto

Ob prazniku Gospodovega vnebohoda »obhajamo 'osvojitev nebes', Jezusa, ki se vrača k Očetu, toda z našo človeškostjo. Tako je nebo že naše. Jezus je odprl vrata,« je lani dejal Frančišek. Letos bo slovesni praznik še posebej slovesen, saj bo papež v baziliki sv. Petra vodil druge večernice, med katerimi bo prebrana bula o razglasitvi jubilejnega leta 2025.

Molitev za današnji praznik
Vsemogočni Bog, veselimo se vnebohoda tvojega Sina, ki tudi nam zagotavlja poveličanje.
Prosimo te, podari nam trdno upanje, da smo tudi mi poklicani k tisti slavi, v katero je šel pred nami Jezus Kristus, tvoj Sin.

Kmalu še binkoštni praznik

Po enem prazniku se jutri v Cerkvi že začenja priprava na naslednjega. Binkošti bodo letos prihodnjo nedeljo, 19. maja. Jutri se tako začenja binkoštna devetdnevnica v čast Svetemu Duhu.

Nalaganje
Nazaj na vrh