Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznik sodobne krščanske glasbe pod zvezdami [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Lojze Grčman
Objava: 24. 05. 2022 / 22:38
Oznake: Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznik sodobne krščanske glasbe pod zvezdami [FOTO, VIDEO]
Dogodek je bil prvič na prostem. FOTO: Rok Mihevc

Praznik sodobne krščanske glasbe pod zvezdami [FOTO, VIDEO]

Letošnja 19. izvedba praznika sodobne krščanske glasbe, festivala Ritem srca, ni bila le prva po koronskem premoru, temveč tudi posebna, saj je prvič doslej potekala pod milim nebom. Vabljeni k ogledu fotogalerije na dnu prispevka.

Neža in Damjan Pančur. FOTO: Lojze Grčman

Na prostem na ploščadi med Zavodom sv. Stanislava in Osnovno šolo Alojzija Šuštarja v Šentvidu nad Ljubljano se je dogajanje začelo že popoldne z »odprtim mikrofonom«, ki so si ga na malem akustičnem odru izmenjevali talentirani udeleženci, ki so v živo, ob kitari ali klaviaturah, prepevali bodisi avtorske pesmi bodisi znane krščanske popevke. Vrhunec večera pa je bil večerni festivalski koncert na glavnem odru.

Sestra in brata Jerman: Lucia (likovna urednica pri Družini), Andrej in Luka (VIDEO: Lojze Grčman)

Nika Pirnat. FOTO: Lojze Grčman

Na njem se je z novimi avtorskimi deli predstavilo osem izvajalcev, izbranih prek festivalskega razpisa. Nastopili so: SPES, Franci Rotar, Svetnik, Brigita Pintar, Neža in Damjan Pančur, Nika Pirnat, Urška Šutar in Matej Šoklič. Vso festivalsko glasbo so nastopajoči izvedli v živo ob spremljavi benda, v katerem so bili Jan Gerl (klaviature), Vid Ušeničnik (bobni), Nace Jordan (bas), Tine Lustek in Andrej Jerman (oba kitara), sicer povečini člani zasedbe Proper.

Lucia z Družine ter Mateja in Jakob z Radia Ognjišče. FOTO: Lojze Grčman

»Dodaten 'plus' za dogodek je bil, da je bil prvič zunaj; zame je bil poseben tudi v tem, da se imel malo prste vmes pri izbiri festivalskih pesmi. Užival sem, bilo je super. Morda so ljudje malce več časa potrebovali za to, da so se privadili na stoječi del; če bo prihodnjič spet tako, jim bo že bližje,« je po koncu povedal Jan Gerl: »Precej dobro smo 'stempirani', koliko vaj potrebujemo, da smo ravno prav živčni in ravno dovolj znamo.«

Tadej Vindiš in Andrej Jerman. FOTO: Lojze Grčman

Tik pred začetkom. FOTO: Lojze Grčman

»Raznolikost tovrstne glasbe se je pokazala tudi na festivalu, že samo 8 novih pesmi je stilsko precej različnih in bi jih težko dal v en koš, vse pa seveda nosijo duhovno sporočilo,« je pojasnil organizator Andrej Jerman, sicer tehnik in grafični oblikovalec na Radiu Ognjišče: »Očitno ljudje, ki pridejo na festival, to glasbo vzamejo za svojo, nekatere že skoraj ponarodele pesmi so ljudem pri srcu in se takoj čutijo nagovorjene.«

Kupi v trgovini

Ritem srca 2015: Ogenj, ki žge (CD)
CD in DVD
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh