Zapri
Iskanje

Praznik sodobne krščanske glasbe pod zvezdami [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Lojze Grčman
Objava: 24. 05. 2022 / 22:38
Oznake: Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 11:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Praznik sodobne krščanske glasbe pod zvezdami [FOTO, VIDEO]

Praznik sodobne krščanske glasbe pod zvezdami [FOTO, VIDEO]
Dogodek je bil prvič na prostem. FOTO: Rok Mihevc
Letošnja 19. izvedba praznika sodobne krščanske glasbe, festivala Ritem srca, ni bila le prva po koronskem premoru, temveč tudi posebna, saj je prvič doslej potekala pod milim nebom. Vabljeni k ogledu fotogalerije na dnu prispevka.

Neža in Damjan Pančur. FOTO: Lojze Grčman

Na prostem na ploščadi med Zavodom sv. Stanislava in Osnovno šolo Alojzija Šuštarja v Šentvidu nad Ljubljano se je dogajanje začelo že popoldne z »odprtim mikrofonom«, ki so si ga na malem akustičnem odru izmenjevali talentirani udeleženci, ki so v živo, ob kitari ali klaviaturah, prepevali bodisi avtorske pesmi bodisi znane krščanske popevke. Vrhunec večera pa je bil večerni festivalski koncert na glavnem odru.

Sestra in brata Jerman: Lucia (likovna urednica pri Družini), Andrej in Luka (VIDEO: Lojze Grčman)

Nika Pirnat. FOTO: Lojze Grčman

Na njem se je z novimi avtorskimi deli predstavilo osem izvajalcev, izbranih prek festivalskega razpisa. Nastopili so: SPES, Franci Rotar, Svetnik, Brigita Pintar, Neža in Damjan Pančur, Nika Pirnat, Urška Šutar in Matej Šoklič. Vso festivalsko glasbo so nastopajoči izvedli v živo ob spremljavi benda, v katerem so bili Jan Gerl (klaviature), Vid Ušeničnik (bobni), Nace Jordan (bas), Tine Lustek in Andrej Jerman (oba kitara), sicer povečini člani zasedbe Proper.

Lucia z Družine ter Mateja in Jakob z Radia Ognjišče. FOTO: Lojze Grčman

»Dodaten 'plus' za dogodek je bil, da je bil prvič zunaj; zame je bil poseben tudi v tem, da se imel malo prste vmes pri izbiri festivalskih pesmi. Užival sem, bilo je super. Morda so ljudje malce več časa potrebovali za to, da so se privadili na stoječi del; če bo prihodnjič spet tako, jim bo že bližje,« je po koncu povedal Jan Gerl: »Precej dobro smo 'stempirani', koliko vaj potrebujemo, da smo ravno prav živčni in ravno dovolj znamo.«

Tadej Vindiš in Andrej Jerman. FOTO: Lojze Grčman

Tik pred začetkom. FOTO: Lojze Grčman

»Raznolikost tovrstne glasbe se je pokazala tudi na festivalu, že samo 8 novih pesmi je stilsko precej različnih in bi jih težko dal v en koš, vse pa seveda nosijo duhovno sporočilo,« je pojasnil organizator Andrej Jerman, sicer tehnik in grafični oblikovalec na Radiu Ognjišče: »Očitno ljudje, ki pridejo na festival, to glasbo vzamejo za svojo, nekatere že skoraj ponarodele pesmi so ljudem pri srcu in se takoj čutijo nagovorjene.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh