Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovali 100 stripov Mulca iz Mavrice [VIDEO]

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 07. 06. 2023 / 13:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2023 / 14:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznovali 100 stripov Mulca iz Mavrice [VIDEO]
Urednica Mavrice Melita Košir, Gregor Čušin in Damijan Stepančič ob torti. FOTO: M. P.

Praznovali 100 stripov Mulca iz Mavrice [VIDEO]

Z junijsko številko Mavrice se iz priljubljene otroške revije poslavlja strip, ki sta ga Gregor Čušin in Damijan Stepančič pisala in risala vsak mesec kar deset let. Na uredništvu Družine, kjer izhaja tudi revija Mavrica, sta njegova ustvarjalca nazdravila ob novici, da bodo zbrani stripi še letos izšli v treh knjigah.

V stripu Mulc so otroci vsak mesec prebirali dogodivščine fantiča, ki bi se lahko zgodile tudi njim. Kar nekaj jih je bilo resničnih, je povedal Gregor Čušin, ki je za strip pisal besedilo. "Marsikaj se je zgodilo v naši družini." Mulca smo spremljali v šolo, k verouku, med počitnicami ... in vsakič je kaj ušpičil in tako preizkušal potrpežljivost odraslih. Hkrati pa se je ob svojih dogodivščinah učil o tem, kaj je prav in kaj ni, in vse v večerni molitvi zaupal Bogu. 

Zadnji strip Mulc v aktualni, junijski Mavrici. FOTO: M. P. 

Ilustrator Damijan Stepančič je povedal, da se je ob risanju stripa tudi sam pogosto hahljal ob Mulčevih prigodah. "Kadar sem ob risanju dobil kakšno idejo, ki ni bila napisana, sem jo vključil v ilustracijo v kakšen rob," je povedal. 



Cenzuriran Mulc

Urednica Mavrice Melita Košir se je obema ustvarjalcema zahvalila za dolgoletno sodelovanje. Povedala pa je tudi, da je en strip "cenzurirala" in da ni šel v objavo. Izdala je, da je šlo za strip, v katerem je Mulc ob kadi, polni vode, pekel toaste. "Si predstavljate, da bi po njegovem zgledu res nesel toaster v kopalnico kateri od otroških bralcev in bi ga imela na vesti?" se je pošalila. 

Mulca boste še lahko brali

Ker je v desetih letih in 100 epizodah Mulc zlezel otrokom pod kožo in so ob njem odraščali številni bralci Mavrice, so pri založbi Družina sklenili, da vse stripe zberejo in jih izdajo v treh knjigah. Vse tri bi naj izšle hkrati še letos. 

Ob zaključku izhajanja stripa Mulc sta njegova ustvarjalca razrezala veliko torto. FOTO: M. P. 

Sicer pa to ne bo prva knjiga navihanega Mulca, saj je že leta 2017 izšla knjiga Mulc odkriva Sveto pismo. Kot je povedal njen avtor Gregor Čušin, je povedal, da je izid te knjige zanj bil zares čustven. 

Knjiga Mulc odkriva Sveto pismo

V knjigi je bralec priča enkratnim domislicam o svetopisemskih zgodbah, kakršne bi te lahko bile, če bi se po kakšnem čudnem naključju v njih znašli člani Mulčeve družine. Z vsakim obrnjenim listom se vrstijo zabavni zapleti: v rajskem vrtu z Adamom in Evo, v Noetovi barki, v kitovem trebuhu z Jonom, v levnjaku z Danijelom, pri frizerju s Samsonom in Dalilo, z Mojzesom v egiptovski puščavi … 





Kupi v trgovini

Mulc odkriva Sveto pismo
Za otroke
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh