Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred 25 leti izobčen nadškof Lefebvre

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 06. 2013 / 09:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pred 25 leti izobčen nadškof Lefebvre

30. junija 1988 je tradicionalistični nadškof kljub izrecni papeževi prepovedi podelil škofovsko posvečenje štirim duhovnikom Bratovščine sv. Pija X.

Pred 25 leti, 30. junija 1988, je nadškof Marcel Lefebvre (1905-1991) kljub izrecni papeževi prepovedi podelil škofovsko posvečenje štirim duhovnikom Bratovščine sv. Pija X. Zaradi tega dejanja so bili vsi udeleženci izobčeni iz katoliške Cerkve. Spor med bratovščino in Vatikanom je takrat trajal že skoraj dvajset let in se še do današnjega dne ni pomiril.

Lefebvre je duhovniško bratovščino ustanovil leta 1969. Ta še danes odklanja reforme drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965). Sporne točke so predvsem bogoslužje, verska svoboda in ekumenizem. Koncilski nauki so uničili izročilo Cerkve, je bil prepričan nadškof Lefebvre, ki je sam sodeloval pri koncilu. Bratovščina sv. Pija sama sebe predstavlja kot varuhinja izročila 'Svete rimske Cerkve'.

Bratovščino je Cerkev sprva priznala, kasneje pa so njeni člani vse glasneje izražali svoja protikoncilska stališča. Leta 1975 ji je Rim odvzel cerkvenopravni status. Po nedovoljenih duhovniških posvečenjih so Lefebvreu leta 1976 prepovedali škofovsko delovanje. Ker pa je leta 1988 brez papeževega privoljenja podelil škofovsko posvečenje štirim duhovnikom svoje bratovščine, je bilo vseh pet izobčenih iz katoliške Cerkve. Škofovska posvečenja Lefebvrea in tistih, ki jim je posvečenje podelil sam, so po cerkvenem pravu sicer nezakonita, vendar veljavna.

Papež Benedikt XVI. je leta 2007 ponovno dopustil obhajanje izrednega bogoslužja po predkoncilskem obredu, s čimer je napravil korak proti spravi z bratovščino, saj je s tem izpolnil njen pogoj za začetek uradnih pogajanj. 21. januarja 2009 je kot naslednje spravno dejanje preklical izobčenje škofov bratovščine sv. Pija, ki so s tem pridobili pravice katoliških laikov; opravljanje cerkvenih dolžnosti jim še vedno ni dovoljeno. S preklicem izobčenja je bil ostrih kritik deležen tudi papež, saj je bil med štirimi omenjenimi škofi tudi Richard Williamson, ki je v nekem televizijskem pogovoru zanikal obstoj holokavsta.

Od konca leta 2009 je bilo v Vatikanu že več krogov razgovorov s predstavniki bratovščine o spornih vprašanjih glede cerkvenega nauka. 14. septembra 2011 je Vatikan bratovščini v podpis ponudil izjavo, od česar je bila odvisna ponovna vključitev bratovščine v občestvo katoliške Cerkve. Spomladi 2012 je proces očitno dosegel mrtvo točko.



Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia



Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh