Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred odhodom v tujino ne pozabite na zdravstveno zavarovanje

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 13. 06. 2022 / 11:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2022 / 12:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred odhodom v tujino ne pozabite na zdravstveno zavarovanje
FOTO: Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Pred odhodom v tujino ne pozabite na zdravstveno zavarovanje

Bliža se poletje in za nekatere tudi počitnice v tujini. Ne glede na trajanje in cilj poti je priporočljivo potovanje dobro načrtovati, ob tem pa ne smemo pozabiti na zdravstveno zavarovanje. Evropsko kartico je treba naročiti vsaj štiri delovne dni pred odhodom, poudarjajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko med začasnim bivanjem v tujini uveljavljamo nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve. Evropska kartica velja v državah članicah EU, Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in Švici, Avstraliji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji in Srbiji.  

Katere zdravstvene storitve krije evropska kartica? 

Evropska kartica med začasnim bivanjem v v državah članicah EU, EGP in Švici krije samo nujne in potrebne zdravstvene storitve, medtem ko v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjen meddržavni sporazum o socialnem zavarovanju (Avstralija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija) kartica zdravstvenega zavarovanja krije nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč, pojasnjujejo na ZZZS. 

Kako naročiti evropsko kartico?

Evropsko zdravstveno izkaznico lahko brezplačno naročite prek spletne strani ZZZS. V spletni obrazec pripišete podatke vaše izkaznice, ki jo boste po pošti na vaš naveden naslov dobili v roku sedmih delovnih dni.  

V primeru, da evropske kartice niste naročili v predvidenem roku potovanja ali vam kartice niso pravočasno izdali (nepričakovani takojšni odhod v tujino ali izguba oziroma kraja evropske kartice) se lahko obrnete na Območno enoto ZZZS in zaprosite za certifikat, ki bo začasno nadomeščal evropsko kartico. 

Nalaganje
Nazaj na vrh