Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Voditelji EU o njeni vlogi v svetu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 05. 10. 2021 / 14:50
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2021 / 20:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Voditelji EU o njeni vlogi v svetu
Dogodek na Brdu pri Kranju predstavlja vrhunec predsedovanja naše države Svetu Evropske unije. FOTO: Twitter

Voditelji EU o njeni vlogi v svetu

Predsednik slovenske vlade Janez Janša danes na Brdu pri Kranju gosti neformalno večerjo članov Evropskega sveta, jutri pa še vrh voditeljic in voditeljev vlad in držav članic EU ter partneric z Zahodnega Balkana. V Slovenijo prihaja kar 44 delegacij.

Dogodkoma predseduje predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen zastopa EU. Dogodek vrha EU in Zahodnega Balkana velja za enega največjih diplomatskih dogodkov v samostojni Sloveniji.

Pogled na vlogo EU v svetu

Voditelji članic EU med drugim razpravljajo o varnostnem partnerstvu Avstralije, Združenega kraljestva in ZDA, imenovanem Aukus, za sodelovanje v indijsko-pacifiški regiji, ki je bila naznanjena tik pred načrtovano razgrnitvijo nove evropske strategije za indijsko-pacifiško regijo, poroča STA.

Prednostna naloga slovenske zunanje politike

Jutri bo v ospredju dogajanja srečanje EU z voditelji Zahodnega Balkan, na katerem naj bi med potrdili zavezanost širitvenemu procesu. Po besedah slovenskega premierja sta »Zahodni Balkan in kredibilno nadaljevanje integracijskega procesa EU dolgoročni prednostni nalogi slovenske zunanje politike in zato tudi prednostna naloga Slovenije kot predsedujoče Svetu Evropske unije. Prav zato je bila sprejeta odločitev, da bo gostila vrh EU-Zahodni Balkan.«

Na vrhu bodo sodelovali voditelji držav članic EU-ja in voditelji šestih partneric z Zahodnega Balkana: iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Republike Severne Makedonije in Kosova.

»Vrh je pomemben z vidika spodbujanja kontinuirane razprave o tej temi na najvišji ravni tako z vidika poglabljanja sektorskega sodelovanja in zmanjševanja razvojnega razkoraka med EU in regijo kot tudi z vidika političnih sporočil o geostrateškem pomenu regije za Unijo in obojestranske zaveze h kredibilnemu delovanju pri integracijskem procesu«, je pred srečanjem povedal Janez Janša.

Napoved protestov

Ker so danes, torej pred vrhom EU in Zahodnega Balkana v naši prestolnici novi množični protesti, je vlada na včerajšnji dopisni seji sprejela sklep, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda z odredbo omeji ali prepove gibanje v Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh