Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predčasno glasovanje ponazorilo, zakaj NPM ne bo predsednica vseh

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 11. 2022 / 12:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2022 / 12:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predčasno glasovanje ponazorilo, zakaj NPM ne bo predsednica vseh
Volišča bodo odprta v nedeljo od 7. do 19. ure. FOTO: Janez Porenta

Predčasno glasovanje ponazorilo, zakaj NPM ne bo predsednica vseh

V treh dneh predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih o vladnih zakonih, ki jih je predlagala SDS, je od torka do četrtka svoj glas oddalo 66.341 volivk in volivcev ali 3,91 % volilnih upravičencev.

Prvi dan predčasnega glasovanja, v torek, je bila udeležba slabša, le skoraj 0,9-odstotna, na volišča je prišlo 15.202 volivk in volivcev. Drugi dan je bil najodzivnejši s kar 1,65-odstotno udeležbo (28.016 volivk in volivcev), včerajšnji zadnji dan pa je glasove oddalo še 23.123 volivk in volivcev oziroma 1,36 % vseh volilnih upravičencev, je podatke okrajnih volilnih komisij zbrala Državna volilna komisija (DVK).

Lani na referendumu o vodah skoraj 5 %

Predčasno glasovanje obeta dokaj dobro volilno udeležbo. Na lanskem julijskem referendumu o noveli zakona o vodah, ki je imel naposled 46,46-odstotno udeležbo, je predčasno na volišča prišlo 84.196 oziroma 4,96 odstotka volilnih upravičencev. V letošnjem drugem krogu predsedniških volitev pa je bila denimo udeležba na predčasnem glasovanju 4,8-odstotna, končna udeležba pa 53,60-odstotna.

Na predčasnem glasovanju je v treh dneh svoj glas oddalo 66.341 volivk in volivcev ali 3,91 % volilnih upravičencev.

Le o noveli zakona o vladi

Kot opozarjajo na DVK, so okrajne volilne komisije zaenkrat, ob predčasnem glasovanju, sporočale zgolj podatke o volilni udeležbi na enem referendumu – o noveli zakona o vladi. V nedeljo, 27. novembra 2022, po zaprtju volišč ob 19. uri pa bodo podatke o udeležbi objavljali za vsak referendum posebej, torej tudi za novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija in za novelo zakona o dolgotrajni oskrbi.

2999 rednih in 88 omnia volišč

V nedeljo bo od 7. do 19. ure po državi odprtih 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia. O vsakem posameznem referendumu bo volivec glasoval tako, da bo obkrožil bodisi besedo ZA (torej za uveljavitev zakona) bodisi besedo PROTI (torej proti uveljavitvi zakona). Volivka ali volivec se ob tem sam odloči, na katerem od referendumov bo glasoval – na vseh treh ali le na dveh ali enem –, zato bodo volilne udeležbe različne.

Zavrnitveni kvorum je v primeru tokratnega referendumskega trojčka vsaj 338.869 glasov.

Vmesni podatki o udeležbi le o enem referendumu

Podatki o nedeljski volilni udeležbi do 11. in 16. ure, ki jih bo DVK na podlagi podatkov okrajnih volilnih komisij sporočala javnosti (predvidoma okrog 12.30 in 17.30), se bodo – kot že pri predčasnem glasovanju – nanašali zgolj na udeležbo na referendumu o noveli zakona o vladi. Po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi ugotavljali in objavljali za vsak referendum posebej.

Zavrnitveni kvorum

Kvorum za zavrnitev zakonov na referendumu je odvisen od števila oddanih veljavnih glasovnic in števila volilnih upravičencev (11. novembra 2022 jih je bilo vpisanih 1.694.343). Zakon je zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje vsaj petina volivcev. Zavrnitveni kvorum je v primeru tokratnega referendumskega trojčka vsaj 338.869 glasov.


NPM storila, česar ni Pahor nikoli

Med tistimi, ki so predčasno glasovali, je bila tudi novoizvoljena slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki sicer mandat nastopi šele 23. decembra letos. V nasprotju z odhajajočim predsednikom Borutom Pahorjem, ki se ob volitvah in referendumih dosledno ni postavljal na nobeno stran, je pa vselej pozival k volilni udeležbi, se je Musarjeva s fotografijo izpolnjenih glasovnic jasno postavila na eno stran in tako zamajala podobo iz predvolilne tekme, češ da želi biti predsednica vseh.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
12 pravil za življenje
Osebna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh