Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preddvor: Požar vztraja že dva dni, na terenu 140 gasilcev in 4 helikopterji

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 30. 03. 2022 / 13:36
Oznake: Nesreča, Občina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2022 / 14:10
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Preddvor: Požar vztraja že dva dni, na terenu 140 gasilcev in 4 helikopterji

Preddvor: Požar vztraja že dva dni, na terenu 140 gasilcev in 4 helikopterji
V boju s požarom že štirje helikopterji. FOTO: MORS
Gasilci se še vedno borijo z gozdnim požarom, ki je v ponedeljek popoldne izbruhnil na Potoški gori in Babi nad Potočami v občini Preddvor. Ponoči, ko je bilo na terenu okoli 110 gasilcev, sta se veter in požar nekoliko umirila, vendar na nekaterih točkah na območju Babe še vedno gori. Trenutno je na terenu 140 gasilcev in štirje helikopterji.

Poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj in vodja intervencije Andraž Šifrer upa, da ne gre samo za navidezno umirjanje. Jutranji ogled z vrha je pokazal, da še vedno gori na petih do šestih mestih na območju Babe.

»Če nam uspe to pogasiti do močnejšega vetra, smo požar vsaj omejili, če pa ne, nas spet čaka kar naporna delovna sreda,« je pojasnil Šifrer. Skrbi jih predvsem veter, saj se vzgornik, ki se pojavlja po hribu, znova krepi.

Evakuacija prebivalcev ni potrebna

Nevarnosti za naseljena območja zaenkrat ni, saj se ogenj in njegova žarišča širijo po hribu navzgor, tako tudi evakuacija prebivalcev ni potrebna. Še vedno pa velja, naj se ne zadržujejo zunaj in naj ne odpirajo oken. Prav tako je dostop do območja, kjer gori že več kot 40 ur, še vedno prepovedan.

Od danes na terenu štirje helikopterji

Preko noči je širjenje požara skušalo preprečevati 110 gasilcev, v pripravljenosti pri Jelovici na Hribu jih je bilo še 45. Zjutraj so se ekipe gasilcev zamenjale. Trenutno je na terenu okoli 140 gasilcev, ne le z Gorenjske ampak tudi drugih gasilskih zvez. Pri gašenju že od jutra pomagajo tudi štirje helikopterji. 

Včeraj so trije helikopterji zajemali vodo iz jezera Črnava in jo zlivali na goreče in tleče površine. Večji helikopter je z enim letom prepeljal okoli 2000 litrov, manjša dva pa od 600 do 800 litrov vode.


Hrvaško letalo canadair, ki je včeraj priletelo na pomoč in večkrat pripeljalo vodo iz Bohinjskega jezera, je zvečer zaradi protokolov odletelo nazaj v Zadar, Slovenija pa je za njegovo pomoč zaprosila tudi danes.

Pogorelo tudi nekaj opreme

Namestnik poveljnika štaba Civilne zaščite Preddvor Marko Bohinec je poudaril, da so razmere na terenu izredno zahtevne in nevarne. Skale se krušijo, teren je marsikje neprehoden. Na srečo v torek poškodb ni bilo, so pa ekipe nujne medicinske pomoči in gorske reševalne službe ves čas v pripravljenosti. Pogorelo je tudi nekaj opreme, cevi in orodja.

Vremenska napoved ugodna

Po dolgotrajni suši, zaradi katere je v državi že dlje časa razglašena splošna požarna ogroženost, se danes obetajo padavice. V zahodni in osrednji Sloveniji naj bi že popoldan dežavalo, ponoči pa se bo dež na zahodu okrepil in postopno zajel vso državo.

Nalaganje
Nazaj na vrh