Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predlogi za izboljšanje položaja športa

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 09. 2021 / 10:53
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predlogi za izboljšanje položaja športa
FOTO: Wikipedia

Predlogi za izboljšanje položaja športa

Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez se je s široko podporo svojih članic pridružil pobudi Strokovnega sveta RS za šport za zagotavljanje spodbudnejšega davčnega okolja za področje športa, skozi dopolnitev Zakona o spremembi zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki je trenutno v državno-zborskem postopku.

Posvetovalni organ Vlade RS za področje športa, Strokovni svet RS za šport, je namreč pripravil konkretne predloge, usmerjene v ustvarjanje pogojev za dodatno financiranje športa, predvsem skozi mehanizme davčnih olajšav za gospodarstvo ob vlaganju v športno dejavnost. Nekatera najpomembnejša področja, ki bi jih po mnenju Olimpijskega komiteja Slovenije veljalo sistemsko urediti, so:

Nagrade do 50.000 evrov

Glede nagrad OKS predlaga, da se športnikom z osvojeno medaljo na olimpijskih igrah ter svetovnih, evropskih in drugih mednarodnih prvenstvih nagrade izplačajo neobdavčeno do zneska 50.000 evrov ne glede na to, katera pravna oseba je izplačevalec nagrade – zveza, društvo, sponzor.

Sponzorstva oziroma odhodki pravnih oseb za namen sponzorstva in donacije

OKS predlaga, da se sponzorju davčno priznajo odhodki v višini 3-kratnika danega sponzorstva (doslej so priznani v višini danega sponzorstva). Glede donacij je predlog, da se prizna delež davčno priznanih donacij v višini 10 % obdavčljivih prihodkov (doslej 0,3 % obdavčljivih prihodkov).

Znesek neobdavčenih izplačil društev

Na OKS se zavzemajo, »da se prizna znesek neobdavčenih izplačil članom društev do maksimalne višine 1000 evrov mesečno po osebi, za namen plačil, na primer strokovnih delavcev, igralcev, trenerjev, administrativnega in tehničnega osebja in podobno.«

Predlagali smo uvedbo novega dohodninskega razreda z letno osnovo nad 1 milijon evrov z 10 % obdavčitve. (Olimpijski komite Slovenije)

Zaposlitev določene skupine vrhunskih športnikov - dobitniki medalj na največjih tekmovanjih

OKS spodbuja dodatno davčno olajšavo v višini izplačane bruto plače  pri davku od dohodkov pravnih oseb za določeno prehodno obdobje (npr. 5 let). »S tem želimo spodbuditi zaposlovanje zaslužnih športnikov po športni karieri.«

 

Nalaganje
Nazaj na vrh