Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik irske vlade si prizadeva za spremembo zakona o splavu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 11. 2012 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predsednik irske vlade si prizadeva za spremembo zakona o splavu

Po smrti nosečnice v irski bolnišnici želi ministrski predsednik Kenny še pred božičem sprejeti ustrezno odločitev.

Irska vlada želi še pred letošnjim božičem sprejeti odločitev o predlaganih spremembah zakona o splavu, kot je po navedbah v tamkajšnjih medijih napovedal predsednik vlade Enda Kenny po objavi preiskovalnega poročila. Zahteve lastne stranke, naj sporno temo načne šele po predsedovanju Irske Evropskemu svetu prihodnje leto, je gladko zavrnil.

Evropska ministrica Lucinda Creighton je Kennyjev 'časovni načrt' ostro kritizirala. Hitro sprejemanje pomembnih odločitev ni pošteno in na stranski tir potiska potrebno razpravo o žgoči temi, so besede ministrice navedli v irskem časniku 'The Irish Independent'.

Spremembo zakona je spodbudila smrt enaintridesetletne nosečnice v bolnišnici v Galwayu, zaradi česar naj bi drugače zastavili pravila o opravljanju umetne prekinitve nosečnosti. Zdravniki naj bi po besedah svojcev pokojne ne bili pripravljeni opraviti splava v osemnajstem tednu nosečnosti, ker je bilo še vedno moč zaznati srčni utrip zarodka. Po smrti nerojenega otroka je mati utrpela zastrupitev krvi in je štiri dni kasneje umrla. Irski urad za zdravje HSE preiskuje natančne okoliščine in vzrok smrti. Ob tem naj bi tudi pojasnili, ali je bila smrtonosna okužba posledica sepse ali 'bolnišničnih klic'.

Pred dvema letoma je Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da irski zakon o splavu zaradi svoje nejasnosti krši pravice tamkajšnjih žensk. Na Irskem je opravljane splava prepovedano. V posameznih primerih pa lahko po posvetu izvedencev umetno prekinitev nosečnosti opravijo v primeru, ko je ogroženo življenje matere ali pa če obstaja nevarnost, da bo nosečnica napravila samomor.

Skupina izvedencev, ki jo je po strasburški razsodbi imenovala vlada, je v tem tednu predstavila svoje zaključno poročilo. V njem so navedli več opcij za uvedbo neuzakonjenih smernic pred dejansko spremembo ustave. Izvedenci priporočajo čim obširnejše zakonsko ureditev glede opravljanja splava.

Nasprotniki splava poročilo kritično ocenjujejo, saj ne vključuje možnosti referenduma. To pa bi bil edini pravi način, je za časnik 'The Irish Independent' pojasnila pravna svetovalka skupine 'Kampanja Za življenje'. Tiskovni predstavnik Irske škofovske konference je napovedal, da bodo škofje poročilo obravnavali prihodnji teden.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh