Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik SŠK, škof Saje, gostil slovensko predsednico

Za vas piše:
J. P.
Objava: 28. 06. 2023 / 16:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2023 / 16:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik SŠK, škof Saje, gostil slovensko predsednico
Gostitelj, predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje, in škofje na srečanju s predsednico dr. Natašo Pirc Musar. FOTO: Škofija Novo mesto/Foto Asja

Predsednik SŠK, škof Saje, gostil slovensko predsednico

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje je danes, skupaj z drugimi škofi, na delovnem kosilu gostil slovensko predsednico dr. Natašo Pirc Musar.

S predsednico so se ob dr. Sajetu srečali še nadškofa, ljubljanski msgr. Stanislav Zore in mariborski msgr. mag. Alojzij Cvikl, koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak, soboški msgr. dr. Peter Štumpf, ljubljanska pomožna škofa msgr. dr. Anton Jamnik in msgr. dr. Franc Šuštar ter upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Pozitivno sporočilo medverskega srečanja v Kopru

Kot so sporočili s Tiskovnega urada SŠK, so se škofje v pogovoru s predsednico dotaknili zlasti spodbudnih vtisov in pozitivnega sporočila nedavnega medverskega srečanja za dialog in mir na Balkanu v Kopru, na katerem je sodelovala tudi Nataša Pirc Musar.

Predsednica si je ogledala tudi novomeško stolnico in škofijski dvorec. FOTO: Škofija Novo mesto/Foto Asja

Njena udeležba dogodku dala posebno težo

Škofje so se ji zahvalili za njeno pripravljenost za sodelovanje pri izvedbi tega projekta in izpostavili, da je njena dejavna udeležba dogodku dala posebno težo. Škof Saje je izrazil upanje, da bo državno vodstvo tudi v prihodnje podpiralo trud Cerkve pri gradnji družbenega sožitja.

Posamično in skupinsko, zasebno in javno

Po njegovem se verska svoboda uresničuje tudi v delovanju Cerkve – posamično in skupinsko, zasebno in javno. Zlasti javnemu izražanju vere in prispevku Katoliške cerkve naši družbi daje podpora državnega vrha še poseben pomen.

Prizadevanja za spravo in dostojen pokop nasilno pobitih

Škofje so izpostavili še prizadevanja za spravo v našem narodu, saj imajo pomembno vlogo v tem procesu tako Cerkev in druge verske skupnosti kot država. Pogovor je tekel tudi o možnostih dostojnega pokopa nasilno pobitih izpod Macesnove gorice.

Slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar in njen gostitelj, novomeški škof in predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje. FOTO: Škofija Novo mesto/Foto Asja

O možnem papeževem obisku v Sloveniji

Sogovorniki so spregovorili – in oboji kategorično podprli – še o možnem obisku papeža Frančiška v Sloveniji. Hkrati si je predsednica ogledala novomeško stolnico, škofijski dvorec, spoznala zgodovino Škofije Novo mesto, se seznanila z romskim vprašanjem in oblikami pomoči, ki jih Cerkev nudi na tem področju.

Predsednica prvič obiskala novomeško škofijo

Ob robu srečanja je predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje izrazil veselje in hvaležnost ob obisku predsednice Nataše Pirc Musar, saj se je prvič doslej zgodilo, da je »prvi v državi« obiskal novomeško škofijo. Sicer pa se je s škofi na svečanem kosilu že srečal tudi prejšnji predsednik Borut Pahor.

Nalaganje
Nazaj na vrh